({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Par vandrar på klipporna med kobbar som bakgrund

Fotograf: Roger Borgelid

Så utvecklade de sitt koncept med hjälp av Icebug Xperience

Ramsviks Stugby & Campings ägare Annika Johansson och Torbjörn Backlund stod 2013 inför ett vägskäl. Omsättning och intäkter hade ökat stadigt sedan de tog över anläggningen 1999, men nu gick det inte att ta verksamheten så mycket längre. Men plötsligt så löstes den gordiska knuten! Det nystartade vandrings- och löpareventet Icebug Xperience blev den nödvändiga katalysator som behövdes för att göra en omprofilering av hela verksamheten.

Icebug Xperience startades av den göteborgska skotillverkaren Icebug 2014. Tävlingen avgörs första helgen i september varje år. 2016 deltog 400 vandrare och trailrunners från 18 länder, som alla ville vandra eller springa i den fantastiska naturen kring Ramsvik och Soteleden. Ramsviks Stugby & Camping har sedan starten 2014 varit officiell ”race village”.

—     Arbetet med Icebug blev en verklig katalysator för oss att utnyttja att vi faktiskt har havet och ett fantastiskt naturreservat i vår direkta närhet, säger Annika Johansson. 

Samverkan med lokala aktörer

Ett arbete med att hitta nya produkter inriktade mot vandring, löpning, fiske, segling och liknande outdoorupplevelser påbörjades. Hemsidan och logotypen gjordes om och fick mer naturprofil, och Annika och Torbjörn fokuserade mer på samarbete med andra outdoorföretag i närheten. Till exempel togs paket med fokus på löpträning, fiske, segling och cykel fram.

—     Vi har till exempel fått igång en samverkan med Smögens Fiske & Skärgårdsturer, som kör olika sorters fisketurer för både familjer och par som reser utan barn. De tipsar våra kunder om oss, och vi marknadsför dem till våra gäster,. Bara i år har de tagit med fler än 400 av Ramsviks gäster på familjefisketur, krabbfisketur och havsfisketurer. säger Annika Johansson.

Fotograf: Icebug Outdoor

Breddar outdoorbegreppet

En viktig insikt som kommit längs resans gång är att outdoor inte bara behöver innebära aktiviteter för vuxna, utan även för hela familjen.

—     Icebug Xperience har ju ”Kids camp” i samband med tävlingen – det skapade också nya tankar hos oss. Outdoor måste ju inte vara strapatsfylld vandring utan kan lika gärna vara att man åker ut med familjen och fiskar krabbor. Vi har försökt att bredda hela outdoorbegreppet och vill erbjuda aktiviteter och paket både med träningsfokus och mer familjeorienterat.

Partnerskapet med Icebug Xperience har alltså fått många positiva effekter för Ramsviks Stugby & Camping. 2015 blev ett mycket lyckat år med ökade intäkter, och det ser ut som att 2016 kommer att gå samma väg. Johan Engström är affärsutvecklare inom naturturism hos Turistrådet Västsverige, och gläds åt framgången.

—     När vi går in som partners i evenemang är ett hav huvudskälen ofta att vi vill att det ska agera draglok för utveckling av nya turistprodukter. Därför är det väldigt kul att se vilket uppsving Ramsviks Stugby & Camping har fått de senaste åren. Det är precis så här vi vill att det ska fungera, säger han.