({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Christiane Dietz

Västsverige ska locka tyska vandringsturister i ny satsning

I början av september fick Västsverige besök av ett TV-team från tyska reseguiden Marco Polo. Detta är tänkt att mynna ut i två 25 minuter långa filmer med Västsverige i allmänhet och vandring i synnerhet i fokus. Huvudperson i filmerna är tyska före detta skidskyttestjärnan Uschi Disl, som bosatt sig i Sverige (Mora i Dalarna) efter karriären men fortfarande är ett stort namn i sitt hemland.

Göteborg & Co och Visit Sweden är också delaktiga i denna satsning, tänkt att ytterligare profilera Göteborg och Västsverige som en region utmärkt lämpad för vandring. Marco Polo är Tysklands mest kända reseguide, och producerar bland annat böcker, filmer och TV-program.

- De två färdiga filmerna från Västsverige kommer att visas under minst tre månader på Marco Polos egen TV-kanal, och kommer också att finnas tillgängliga på stora streamingplattformar som Amazon, iTunes och Google Play. Dessutom erbjuder Marco Polo TV dem också till TV-kanaler och nyhetsbyråer i Tyskland och Schweiz, säger Emelie Jahnke, press och PR-ansvarig Tyskland, Turistrådet Västsverige. 

Fotograf: Christiane Dietz

Äger allt material

Turistrådet äger själva rättigheterna till råmaterialet på det ihopklippta slutresultatet, och kan använda detta även till andra produkter. Fokus i filmerna ligger alltså på vandring, men i kombination med lokala personligheter, kultur och mat. Att de kommer få genomslagskraft på den tyskspråkiga marknaden är givet, med tanke på Uschi Disls medverkan. Hon är en av världens bästa skidskyttar genom alla tider och har vunnit såväl OS- som VM-guld och 30 segrar i världscupen. Uschi, som är gift med en svensk man, pratar svenska med alla hon besöker, men filmerna kommer att dubbas till tyska.

- Många tyskar har en stor kärlek till Sverige och vår svenska livsstil. Det finns verkligen ett uppdämt behov hos tyskarna att komma hit, och vi hör via våra kontakter att de har längtat hit under pandemin, så vi hoppas att dessa filmer ska komma precis rätt i tiden när tyskarna planerar sin Sverige-resa till nästa år, säger Emelie Jahnke.

Visar upp bredden i vandringsutbudet

Filmteamet kom till Västsverige i början av september och besökte då bland annat Gotaleden mellan Göteborg och Alingsås (stadsnära vandring i kombination med god mat och dryck), Pilgrimsleden i Dalsland (fokus på natur och 72 Hour Cabin) och Skaraborg (Pilgrimsleden mellan Varnhem och Falköping med Kata Gård).

- Vi ville visa att det finns en stor bredd i Västsveriges vandringsupplevelser. Här finns verkligen något för alla – oavsett om man vill bege sig och vandra längre etapper i naturen eller om man vill gå kortare sträckor och få mat- och kulturupplevelser i kombination med kollektivtrafiken till exempel, säger Emelie Jahnke.

Och ska man döma av reaktionerna från Uschi Disl själv och det tyska TV-teamet så är vandring i Västsverige något som kommer att locka ännu fler tyskar framöver.

- De var otroligt nöjda. Uschi själv planerar redan att komma tillbaka med sin familj, och var väldigt nöjd med värdskapet och alla upplevelser på plats. Även företagen vi besökte har kontaktat oss i efterhand för att uttrycka hur roligt de tyckte det var att få besök från Marco Polo TV.