({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Höstlov på Nääs Fabriker

Fotograf: Jonas Ingman

Hållbarhetsklivet - Steg för steg

Hållbarhetsklivet – Steg för steg ger verksamheter inom besöksnäringen vägledning för bättre gästupplevelser och stärkt hållbarhetsarbete.

Arbetet utförs av utbildade rådgivare som genomför en strukturerad, objektiv genomlysning av verksamheten. Rådgivaren ger verksamheten förslag och tips på förbättringsåtgärder genom en handlingsplan som fokuserar på de områden som har störst utvecklingspotential så att verksamheten på egen hand och/eller med stöd av Turistrådet Västsverige kan fortsätta resan mot ökad hållbarhet och en ännu bättre gästupplevelse.

Historik

Turistrådet har under drygt 10 års tid, tillsammans med några andra regioner i Sverige, utvecklat verktyget som ligger till grund för rådgivningen. Tidigare kallade vi verktyget för Swedish Welcome men sedan 2020 bedriver Turistrådet arbetet i egen regi under namnet Hållbarhetsklivet – Steg för steg. Idag har nästan 200 verksamheter i Västsverige fått hjälp genom Steg för steg. Hållbarhetsklivet – Steg för steg är kopplat till de Globala målen.

 

Bedömningen

Bedömningen görs utifrån ett hundratal punkter inom tio olika områden:

Värdskap: The care, attention and engagement shown to guests throughout their experience. Includes service elements from booking through arrival until departure.

Gästinformation: Information provision online and on site that guests can use to inform and enhance their experience.

Interiör och exteriör: The built environment of the guest experience considered from perspectives of quality and condition.

Städning: Standard of housekeeping; cleanliness and tidiness.

Mat och dryck: Quality and presentation of meals and sourcing of ingredients from a number of sustainability perspectives.

Tillgänglighet: Considers the needs of guests with allergies, impaired mobility, sight or hearing and how the needs of these guests have been met.

Utrustning: Efficiency and maintenance routines for equipment on site.

Energi, vatten och avfall: Resource management and impact reduction.

Ledning och styrning: Team management, company policies and local engagement. 

Varför ska man delta i Hållbarhetsklivet - Steg för steg och hur går det till?

Hållbarhetsklivet – Steg för steg hjälper verksamheter att få ett utifrånperspektiv på sin verksamhet. Det första steget innebär att rådgivaren bokar in sig hos verksamheten som vilken gäst som helst och genomför ett besök. Rådgivaren får på så sätt en bild av vad verksamheten erbjuder och kan, med hjälp av en checklista, förbereda sig inför nästa steg som är ett möte med verksamhetsledningen. Detta möte varar cirka 1-2 timmar och sker på plats hos verksamheten. Vi detta tillfälle samlar rådgivaren ytterligare information för att få en mera djupgående förståelse för hur verksamheten fungerar och vilka mål och visioner som finns. Rådgivaren skriver därefter en rapport, i form av en checklista, med konkreta förslag till förbättringar som är anpassade till verksamhetens behov och önskemål. Den sammanfattande rapporten blir en handlingsplan som fokuserar på de områden som har störst utvecklingspotential.

Hur gör man för att få hjälp genom Hållbarhetsklivet - Steg för steg?

För att få veta mer eller för att boka in en rådgivning är det bara att skicka ett mail till robert.cullen@vastsverige.com  Alla typer av besöksnäringsföretag kan få hjälp; boenden, sevärdheter, restauranger, caféer och aktiviteter. Det kostar ingenting att få hjälp genom Steg för steg. Turistrådet kommer endast att be om återbetalning av de utgifter man har haft i samband med det hemliga besöket, det vill säga det verksamheten har fått betalt för att gästen har bott, ätit eller deltagit i aktivitet hos verksamheten.