({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Happy Visuals

Marknadskommunikation

Resandet växer kraftigt globalt och blir en allt viktigare del av världsekonomin. En tydlig trend är den urbana turismen, där städerna med sitt koncentrerade utbud är vinnare. Landsbygdsturism i anslutning till städerna har stor potential. Samspelet mellan stad och landsbygd blir allt viktigare. Här har Göteborg stark framtida konkurrenskraft.

 Sedan flera år tillbaka har Göteborg & Co och Turistrådet Västsverige ett samverkansavtal med Visit Sweden. Genom internationella kampanjer, bearbetning av media och reseledet bygges kännedom om destinationen och inspirerar till besök.

Stora förändringar pågår, både vad gäller informationssökning och bokningsmönster. För att möta dessa förändringar jobbar man med en destinationsmarknadsföring som är mobil, social, autentisk och always on (en marknadsföringsstrategi som bygger på ständigt innehållsskapande och närvaro snarare än enstaka, tidsbegränsade kampanjinsatser).

Marknadskommunikationen utgår från målgruppens intressen och drivkrafter och når besökarna genom webbplatser, sociala medier, press, influencers, digitala kampanjer och samarbeten med researrangörer.

Om människor skall vilja besöka vår del av världen behövs bra destinationssajter som skall inspirera till besök.

På goteborg.com och vastsverige.com läggs stor vikt vid innehållet. Det är viktigt att berätta något intressant och inspirerande för besökarna, men utan att ha direkt synlig koppling till en produkt. Detta kallas ofta för innehållsmarknadsföring eller content marketing. Detta kan sägas vara ett arbetssätt för att långsiktigt förtjäna målgruppers förtroende och engagemang genom att kommunicera innehåll som är värt att ta del av.

Nyckeln till lyckad marknadsföring att skapa engagemang hos de målgrupper som Göteborg och Västsverige vill attrahera. Det är viktigt att få målgrupperna att gilla, dela, tagga och kommentera i sociala medier, eftersom det skapar en efterfrågan hos målgruppen att veta mer om och kanske besöka destinationerna i fråga.

Här ges två exempel på inspirationsrutter som lyfts under Tillväxt Turism.

https://www.goteborg.com/majorna/

https://www.vastsverige.com/bohuslan/batluffa/Cykel-batluff-i-Goteborgs-norra-skargard

Resultat

Inom ramen för Tillväxt Turism har Göteborg & Co och Turistrådet tillsammans med Visit Sweden tagit fram en produktion av artiklar, bilder och filmer som syftar till att locka barnfamiljer till Göteborg och Västsverige från den norska och danska marknaden. De känner till Sverige relativt väl, men vill upptäcka nya platser och aktiviteter att göra tillsammans. Den film som spelades in i närområdet utspelar sig på Hönö, Marstrand, Skärhamn, Nääs, Aludden och Liseberg.

Alla tre organisationer samt lokala turistorganisationer och företag kommer att kunna använda materialet (film, bild, artiklar), vilket bland annat kommer att läggas upp i Turistrådet Västsveriges bildbank och verktygslåda. Därefter kommer det att spridas i Turistrådets marknadsföringskanaler men också i Visit Swedens kanaler i Norge och Danmark

 

Resultat pressbearbetning:

Att låta andra skapa ett bra innehåll om destinationen är både trovärdigt och kostnadseffektivt. Därför bjuds journalister och influencers in för att att låta sig inspireras till att skriva och publicera information om destinationen.

Maj/juni 2017 Båtluffa i Göteborgs skärgård och Bohuslän

Visningsresa för att skapa PR i Danmark och Norge för båtluffakonceptet inför sommarsäsongen 2017 och 2018. Inkluderar sträckan Vrångö i söder till Skärhamn på Tjörn i norr.

Involverade företag: Skärgårdens café, Kajkanten Vrångö, Styrsö Skäret, Gunnars Båtturer, Salt & Sill, Skulptur i Pilane, Nordiska Akvarellmuseet

Produkt: Båtluffa i Göteborgs skärgård och Bohuslän

Deltagare visningsresa: Politiken (DK), Jysk/Fynske Medier (DK), Frilansjournalist (DK), hamacareise.no (NO), globetrotterelisa.no (NO), norskereiseblogger.no (NO)

Augusti 2017 Båtluffa i Bohuslän och Världens svettigaste konstrunda

Visningsresa för att skapa PR i Tyskland för Båtluffarkonceptet inför sommarsäsongen 2018. Inkluderar sträckan Marstrand till/omkring Tjörn.

Involverade företag: Salt & Sill, Akvarellmuseet, Gunnars Båtturer, Restaurang Vatten, Skulptur i Pilane, Lottas Bak & Form

 Produkt: Båtluffa i Bohuslän

 Deltagare visningsresa: Bettina Bernhard, Stuttgarter Zeitung, Olaf Goebel, Rhein Zeitung, Annika Muller, Frilans, Claudia Linz, Frilans m fast uppdrag för Nordis, Julia Bauer Huffington Post

 Maj 2018 Pre EuroPride

Visningsresa för HBTQ press inför EuroPride 2019. Kombinationen stad och skärgård visas. Närheten till pittoreska skärgårdssamhällen och små öar med bra matupplevelser och upplevelser som sälsafaris, havsfiske och båtturer.

Involverade företag: 57 grader nord

Produkt: Båtturer, Göteborgs Skärgård

Deltagare visningsresa: COMPLOT Magazine, Passport Magazine, Fodor’s Travel, FLAUNT Magazine, Wagstaff Worldwide.

 

Juli 2018 Båtluffa med cykel, Göteborgs skärgård och Bohuslän

Visningsresa för tysk press. Visa på den goda möjligheten att ta sig ut till Göteborgs små öar och kustsamhällen med den reguljära båttrafiken. Kajak- och cykeltur i kombination med mat från havet och Swedish fika.

 Involverade företag:Skärgårdens café, Kajkanten Vrångö, Styrsö Skäret, Café Öbergska och Isbolaget Donsö.

 Produkt: Båtluffa i Göteborgs skärgård och Bohuslän

 Deltagande visningsresa: RBB Inforadio, Rhein Zeitung, Berliner Zeitung, Die Neue Frau

 

Augusti 2018 Båtluffa med cykel, Göteborgs skärgård och Bohuslän

Cykelupplevelser i kombination med båtluff, mat- och kultur. Hönö, Öckerö, Tjörn och Marstrand.

 Involverade företag: Hotell Trubaduren, Paolos cykel, Lilling Cottage, Akvarellmuseet, Marstrands Havshotell, Skulptur i Pilane, Stenungsbaden, Gunnars Båtturer,

 Produkt: Båtluffa i Bohuslän

 Deltagare visningsresa: Norsk Ukeblad och Hjemmet

 

Resultat internationella reseledet:

Det internationella reseledet bearbetas framför allt i Tyskland, Österrike, Schweiz och Storbritannien. Genom denna bearbetning av researrangörerna skapas bland annat möjligheten att nå ut till målgruppen via reseledets egna kanaler. Researrangörer är också en viktig kanal för att få ökad kunskap om målgruppens boknings- och resebeteende.

Kontakten med researrangörerna sker regelbundet under året. Urvalet görs genom att matcha marknadens efterfrågan, researrangörens profil och målgrupp samt viket utbud staden och regionen har. Göteborg & co. och Turistrådet deltar varje år på ett antal branschmässor, konferenser och workshops för internationella researrangörer.

September 2016, Cykla längs Kattegattleden

Visa och skapa intresse för företagare i Kungsbacka, likaså få marknadsinput till cykelprodukter som är på gång att utvecklas i och mellan Göteborg och Kungsbacka med Kattegattleden som nav.

Involverade företag: BW Hotell Halland, BW Hotell Waterfront och Åsa Marint & Fritid

Produkt: Cykelpaket Kategattleden

Deltagare visningsresa: Bike Sweden 2 pers, Eurobike, Pedalo, Radweg-Reisen

April 2017, Havsinspirerad matvandring

Visa och skapa intresse för den nya havsinspirerade matvandringen, likaså få marknadsinput till produkten. Den tematiserade matvandringen är en vidareutveckling av en befintlig produkt med syfte att förstärka och konkretisera kopplingen mellan Göteborg och det som staden till stor del profileras med, nämligen fisk/skaldjur/hav/skärgård.

Involverade företag: Matvandringen, Hotel Waterfront

Produkt: Havsinspirerad matvandring

Deltagare visningsresa: Bredeson Outdoor Adventures, Brekke Tours & Travel, Cox & Kings USA, Exeter International, GeoEx, GoWay Travel, Visit Sweden

Maj 2017 Göteborg och skärgården

Visa och skapa intresse för Göteborg, Göteborgs Skärgård och Bohuslän för brittiska researrangörer. Visningsresan innehöll visning + måltid hos Pensionat Styrsö Skäret.

Involverade företag: Pensionat Styrsö Skäret

Produkt: Båtluffa, Göteborgs Skärgård

Deltagare visningsresa:  Voyages Jules Verne; Saga Holidays Solo, RWH Travel; DTW

Maj 2017 Skaldjurssafaris i Göteborgs Skärgård

Visa och skapa intresse för kräftfisketur med Äventyr & Tång, likaså att få marknadsinput till produkten för att anpassning till långväga internationella gäster.

Involverade företag: Äventyr & Tång

Produkt: Skaldjursupplevelser

Deltagare visningsresa: Beijing Liurenyou International Travel Service, China International Travel Shenzhen Co, China Travel Service Head Office Co, Aoyou.com, Beijing Uniqueway Culture Communication Co,

September 2017 Göteborgs skärgård

Visa och skapa intresse för upplevelser vid och på havet i Göteborgs Skärgård och Bohuslän för kinesiska researrangörer.

Involverade företag: Seaside Björkö

Produkt: Upplevelsematlagning med Seaside Björkö

Deltagare visningsresa: 4 agenter, 1 Finnair, 1 Visit Sweden Kina

September 2017 Göteborgs skärgård

Genom att lyfta upplevelser/aktiviteter på Hönö Klåva och Björkö och på Klädesholmen/Tjörn. Skapa intresse för mötes och privatresenärer på den kinesiska marknaden.

Involverade företag: Seaside Björkö, Äventyr & Tång, Kastors Båtturer, Salt & Sill

Produkt: Båt och skaldjursupplevelser i Göteborgs skärgård, matlagningsupplevelser på Salt & Sill och Seaside Björkö

Deltagare: Richard Hårdänge, Scandinavian Perspectives

September 2017 Marstrand och Världens svettigaste konstrunda

Skapa intresse för utbudet av upplevelser och boenden till mötes och privatresenärer för att välja Göteborg med omnejd.

Involverade företag: Stenungsbaden, Marstrands Havshotell, Strandverket

Produkt: Världens Svettigaste Konstrunda, Båtluffarkonceptet, Möten & Konferenser, Dagsutflykter från Göteborg

Deltagare visningsresa: DMC Sweden

Juni 2018 Göteborgs skärgård

Visa på aktiva stadsnäraupplevelser för researrangörer på USA-marknaden. Med den reguljära båttrafiken nås bilfria skärgårdssamhällen med fokus vandrings- och cykelupplevelser, skaldjurssafariers och kajakpaddling.

Involverade företag: Kajkanten och Styrsö skäret

Produkt: Dagsutflykter från Göteborg – tema vandra, skaldjursupplevelser och båtluffa.

Deltagare visningsresa: Frosch Willett LA, Valerie Wilson Travel, Recommend Magazine, Walking Vacations, Bruvion Travel

September 2018 Göteborg och Göteborgs skärgård

Visa och skapa intresse för Göteborg och Göteborgs skärgård till kinesiska researrangörer.

Involverade företag: Hotel Trubaduren, Kastors båtturer och Ostindiefararen

Produkt: Skaldjursupplevelser, Ostidiefararen

Deltagare visningsresa: JinJiang Travel, Shanghai C trip, Cassai Travel (Shanghai office), D-lux Travel (Nanjing), Visit Sweden China Office (Travel Trade Manager)