({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En stor vit passagerarbåt ligger vid Töreboda gästhamns brygg. Göta kanal syns och en promenadväg längs kanalen.

Fotograf: Matilda Engdahl

Kultur & historia

I närområdet kring Göta kanal finns en mängd kultur och historia som bara väntar på att få upplevas. Här tipsar vi om ett gäng upplevelser du inte får missa på din resa.

Göta kanal

Göta kanal invigdes 1832 och är Sveriges största byggnadsverk, kanalen var till en början mycket viktig för Sveriges transporter. Idag har kanalen fortfarande stor betydelse men nu är det nöjet och naturen som lockar. Göta kanal har blivit ett av Sveriges största turistmål. Cykla, vandra, åk passagerarbåt och upptäck alla mysiga kanalsamhällen längs vägen.

Återuppbyggnaden av Södra Råda kyrka, Gullspång

2001 brann en unik svensk kulturskatt ner. Södra Råda gamla kyrka är idag ett kunskapsprojekt som låter dig uppleva en tänkbar medeltida byggarbetsplats i full skala. Kyrkans rekonstruktion börjar närma sig färdigställande. Guide finns på plats sommartid. 

Karlsborgs fästning

Fästningen i Karlsborg byggdes för att skydda kungafamiljen, regeringen och nationalbankens guldreserv i händelse av krig. I och med att byggnadstiden blev 90 år, istället för de de beräknade 10 åren, var fästningen redan omodern när den till slut stod färdig. Idag är Karlsborgs fästning ett välbesökt turistmål med både museum, fik, restaurang, butiker och guidade turer. Här väntar äventyret för såväl gammal som ung. 

Forsviks bruk

I Forsvik hittar du en industrimiljö som sträcker sig ända från medeltiden. På Forsviks bruk kan du uppleva historien genom utställningar och aktiviteter för hela familjen. Besök Göta kanals äldsta sluss eller strosa runt i den idylliska miljö som det lilla samhället bjuder på. I Forsvik väntar idyllen med genuin charm.

Gamla Stan, Mariestad

Gamla Stan i Mariestad är en av landets tio bäst bevarade stadskärnor. Passa på att flanera längs kullerstensgator och bland vacker träbebyggelse från 1700- och 1800-talen. Sommartid finns guidad stadsvandring ett par gånger i veckan. 

Qvarnstensgruvan Minnesfjället

På Lugnåsberget, strax söder om Mariestad, kan du följa med under jorden. I Qvarnstensgruvan får du se och höra om hur barn, kvinnor och män i århundraden arbetat med att hugga fram kvarnstenar ur berget. Här finns ett café, museum och skön natur att trivas i.