({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Emma Augustsson

10 besöksmål vi vill tipsa om när du är i Åmål

I Åmål finns det mycket att uppleva. Åmål stad är småstaden när den är som bäst med Vänern som närmaste granne. Runt staden breder den dalsländska vildmarken ut sig. Vi hoppas att du ska hitta just ditt smultronställe i Åmål. Men fram tills dess kommer det några tips, utan inbördes rangordning!

 

1. Not Quite och Fengersfors Bruk - I den lilla bruksorten Fengersfors möts du av det pampiga Fengersfors Bruk med sina vackra fabrikslokaler i tegel. Där huserar Not Quite - ett levande kulturcentrum där konstnärer och hantverkare av skilda slag har sina ateljéer och verkstäder. Här finns konsthallar, galleri, butik och café. Stenugnsbageriet "Brukets Godaste" har också verksamhet på bruket. Fengersfors är en unik plats som lockar alla sinnen. 

2. Gamla Staden - Stadsdelen öster om ån kallar vi i Åmål för Gamla Staden. Området undgick den stora branden 1901 och har fått behålla sin genuina prägel av gammal stadsmiljö. Gamla Kyrkan, från 1600-talet, ligger i den östra delen av området, på den plats där Åmåls första kyrka en gång legat. Plantaget och byggnaderna runt parken är en av landets bäst bevarade 1700-talsmiljöer. Med hjälp av vår folder, som du kan hämta på Turistbyrån eller Biblioteket, kan du göra en egen stadsvandring bland de gamla husen. 

3. Örnäs - På Örnäs, precis utanför Åmåls centrum, finner du Örnäs Camping med sina fina badplatser, restaurang och minigolf. Omgiven av Örnäsparken där du hittar tennisbanor, en stor lekpark och frisbeegolfbana. Örnäs är det perfekta området för familjen. 

4. Åmålstravet - Många travvänner känner till vår travbana i Åmål. Här genomförs tävlingsdagar under vår, sommar och höst. Åmålstravet är en av landets fem 800-metersbanor. Mellan loppen kan man få sig en matbit i restaurangen eller kanske bara en korv i bröd som aptitretare. 

5. Forsbacka Golfklubb - Är en av Sveriges vackraste golfbanor. Banan är en naturskön park- och skogsbana. Läckert belägen vid och runt Forsbackasjön ca 9 km väster om Åmål. På anläggningen Forsbacka Gård, som ägs av klubben, finns många mycket sevärda byggnader som är byggnadsminnesförklarade, bland annat hotellet Jägmästarflygeln. Här finns också en trevlig restaurang med utsikt över golfbanan. 

6. Tösse Skärgård - Är den största och enligt oss den vackraste skärgården i Vänern. På öarna finns det sandstränder, fina naturhamnar och lägerplatser. 

7. Sörknatten - Berget där scener från filmen "Ronja Rövardotter" spelades in. Här kan du besöka utsiktsplatsen där Ronja gjorde sitt berömda vårskrik. Vandringslederna på berget är väl utmarkerade och det finns spänger och trappor som hjälper dig upp. På Sörknatten har du en av Åmåls bästa utsikter. 

8. Åmåls Gästhamn - Vår gästhamn ligger mitt i centrala Åmål och är ett populärt promenadstråk. Vid Gästhamnen hittar du bland annat restaurang, Åmåls Turistbyrå, Åmåls Hembygdsmuseum och Gamla Kyrkan.  

9. Yttre Bodane - Populär vandringsled som leder dig ut till Vänern. Promenera i ett skogs- och skärgårdslandskap med ett rikt fågelliv och fina stigar. 

10. Pilgrimsleden - Dalslands längsta vandringsled går genom Åmål. Många börjar sin vandring på Pilgrimsleden i Edsleskog och går sen mot Upperud och Mellerud, en vandring som tar mellan två och tre dagar. Leden fortsätter sedan hela vägen till Vänersborg.