({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Lerum /
  • Leder /
  • Paddla kanot i Torskabotten och Ömmern

Fotograf: Lerums kommun

Paddla kanot i Torskabotten och Ömmern
Tollered

Heldagspaddling i fina sjöar

Sjöarna Torskabotten och Ömmern strax utanför Göteborg lämpar sig utmärkt för ett vildmarksäventyr med kanot. Välj mellan kortare dagsturer eller längre turer på flera dagar.

Snabbfakta

Tidsåtgång: Heldag

Passar för: Nybörjare

Område: Skyddat vatten, sjö

 

Några av Sveriges bästa paddelsjöar

I skogarna kring Tollered finns ett av Sveriges bästa sjösystem för paddling med inte mindre än åtta sammankopplade sjöar. Två av dessa är Torskabotten och Ömmern. Sjölyckan Kanotcenter i Tollered har satt ihop ett förslag på en heldagstur där du upplever båda sjöarna, men det går också bra att göra en kortare tur i den ena sjön.

När du hyr kanoter av Sjölyckan så hjälper de dig att planera en lagom lång tur och ger dig tips på de bästa platserna att stanna till för en fika eller ett dopp.

Fotograf: Oscar Mattsson

Många chanser till strandhugg i Torskabotten

Från Sjölyckan är det en kort promenad (cirka 20 minuter) genom samhället Tollered till sjön Torskabotten. Kliv i kanoten och ge dig ut i den vackra skogssjön. Här möts du av en härlig natur med många små öar - perfekt för ett strandhugg med fika. Bada går finfint!

Det tar omkring 45 minuter att paddla till den andra änden av sjön, och där finns ett vindskydd där du kan stanna till för en paus. Härifrån kan du sedan vända tillbaka norrut eller fortsätta över till Ömmern.

Fotograf: Lerums kommun, Mimmi Widell

Stora ytor i Ömmern

För att komma till Ömmern gör du ett lyft med kanoten, på cirka 10 minuter. Ömmern är en större sjö med drygt 30 öar, varav flera har fågelskydd under sommarhalvåret (Sjölyckan meddelar vilka öar ni ska undvika att gå i land på). Här är det enkelt att hitta en egen paradisö. 

Att paddla en vända i Ömmern tar cirka 3 timmar beroende på väder, vind och vem som paddlar. Som tur är det finns det många platser att stanna till och vila på.

Vill du fiska under din kanottur? I sjöarna finns gott om abborre, gädda, öring och gärs. Fiskekort kan köpas hos Alingsås Turistbyrå för Ömmern. För fiske i Torskabotten krävs inget fiskekort.

LÄS MER: Fler paddlingsäventyr i Västsverige

 

Tips på mat och boende i området

 

 

 

Fakta om leden

Ungefärlig tid:

Heldag, 4-8 timmar.

Område:

Skyddat vatten, sjöar.

Tänk på:

Kom ihåg att ha med dig dricksvatten, flytväst, mobiltelefon och extra kläder i vattentätt fodral.

Säkerhet:

Ha alltid flytväst på dig när du paddlar. Håll också koll på väderprognosen så att du vet vad du ska förbereda dig på. Om du saknar paddelvana kan du börja med en nybörjarkurs innan du beger dig ut på egen hand.

Passar för:

Nybörjare.

Start och mål:

Sjölyckan Kanotcenter, Tollered.

Hitta hit:

Spinnerivägen 6, 448 50 Tollered. Visa på karta

Karta:

Kontaktinformation

Sjölyckan Kanot & Konferenscenter

Spinnerivägen 6

448 50 Tollered


Telefon: +46 3023 23 32


E-post: Info@sjolyckan.se

Hemsida: sjolyckan.se/