({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sjölyckan

Paddla kanot i Sävelången
Tollered

Paddling med mycket sevärdheter

I sjön Sävelången i Lerums kommun kan du göra såväl korta som längre paddlingsturer. Det är dessutom enkelt att hyra kanot hos Sjölyckan Kanotcenter.

Snabbfakta

Tidsåtgång: Halv- eller heldag

Passar för: Nybörjare

Område: Skyddat vatten, sjö.

 

Upptäck Sävelången från vattenytan

Sjön Sävelången lämpar sig utmärkt för kortare kanotutflykter från någon timme upp till en heldagstur. Sjölyckan Kanotcenter i Tollered är ett bra ställe att utgå ifrån. De har satt ihop ett antal turförslag. Här kan du även hyra kanot och äta en bit mat efter paddlingen.

 

Korta turen - tvärs över sjön

Sävelången är en långsmal sjö, så att paddla från ena sida till den andra tar inte särskilt lång tid. Är du nybörjare och vill prova på paddling så kan du paddla från Sjölyckan Kanotcenter tvärs över sjön där det finns en vacker glänta med egen sandstrand, grillplats och yta för lekar. Perfekt för en kort utflykt med fika!

En lite längre tur får du om du väljer att paddla bort till Djupvik. Här finns några mäktiga klippväggar med badmöjligheter. Det är även ett populärt tillhåll för klättrare.

 

Paddla till Nääs slott - en riktigt vacker tur

Från Sjölyckan är det bara omkring en halvtimmes paddling innan du når Nääs slott, Lerums mest besökta turistmål. Slottet ligger på toppen av en kulle på en egen halvö och bjuder på riktigt vackra vyer från såväl land som vatten. Vill du stanna till och gå en promenad kring slottet kan du göra det (eller boka en guidad visning inne i slottet). På vägen mot slottet passerar du även Nääs Fabriker.

När du spanat in slottsområdet, antingen från kanoten eller till fots, paddlar du vidare runt Nääs-udden mot Floda. På höger sida passerar du Drängseredsbadet med grillplats, bryggor och hopptorn. Att paddla till Floda tar cirka 45 minuter utan stopp.

Sedan är det dags att vända om och ta dig tillbaka mot Sjölyckan. Det är en väldigt trevlig tur som blir precis så lång som du själv vill beroende på hur många stopp du gör.

 

Norsesund och över till Mjörn

Om du väljer att paddla norrut upp till norsesund får du njuta av paddling i en stor del av Sävelångens vatten. När du passerar Ingared finns möjlighet till ett strandhugg med bad från sandstranden. Missa inte att spana in Gamla Kungsvägen vid Kärrbosand, en flera hundra år gammal väg som reser sig som en fästningsvägg mot sjön.

När du når det lilla samhället Norsesund (efter cirka 1,5 timmes paddling) finns möjlighet att stanna till för mat och kaffe och i det gamla stationshuset. 

Känner du dig extra äventyrlig kan du fortsätta förbi Norsesund och vidare till Lilleången, på andra sidan järnvägen. Här ligger många fina hus och sjöbodar. En smalare passage förbi Solvedens kraftverk tar dig sedan ut i den större sjön Mjörn - Göteborgsområdets egna innanhav med många mysiga öar. Tänk bara på att det är en ganska lång paddling tillbaka till Sjölyckan härifrån.

Det finns fina fiskemöjligheter i Sävelången. Antingen kan du prova fiskelyckan direkt från kanoten eller på land. Gult fiskekort eller Sävelångskortet krävs.

LÄS MER: Fler paddlingsäventyr i Västsverige

 

Tips på mat och boende i området

 

 

 

Fakta om leden

Ungefärlig tid:

Halv- eller heldag beroende på vilken sträcka du vill paddla (cirka 4-8 timmar).

Område:

Skyddat vatten, sjö.

Tänk på:

Kom ihåg att ha med dig dricksvatten, flytväst, mobiltelefon och extra kläder i vattentätt fodral.

Säkerhet:

Ha alltid flytväst på dig när du paddlar. Håll också koll på väderprognosen så att du vet vad du ska förbereda dig på. Om du saknar paddelvana kan du börja med en nybörjarkurs innan du beger dig ut på egen hand.

Passar för:

Nybörjare.

Start och mål:

Sjölyckan Kanotcenter, Tollered.

Hitta hit:

Spinnerivägen 6, 448 50 Tollered. Visa på karta

Karta:

Kontaktinformation

Sjölyckan Kanot & Konferenscenter

Spinnerivägen 6

448 50 Tollered


Telefon: +46 3023 23 32


E-post: Info@sjolyckan.se

Hemsida: sjolyckan.se/