Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Fisket i Säveån & SÄVELÅNGEN

I både Sävelången och Säveån är fisket bra. I sjön finns främst Gädda och Abborre. I ån främst Öring och Lax. Tänk på att ta hänsyn till allemansrätten vid fiske och ta med dig ditt eget skräp hem igen. I ån är det flugfiske som gäller, medan du i sjön kan fiska på flera sätt så som via mete eller kastspö eller trolling om du har båt.

Säveån

Säveån är ett av södra Sveriges mest intressanta fiskevatten. Det är en pärla för alla som gillar flugfiske, man får nog åka norr om dalälven för att finna ett lika fint fiskevatten. På sträckan mellan Hedefors och Floda, dvs inom fiskevårdsområdet finns en genuin stationär Öringstam. Fiskesträckorna ligger till största delen inom Säveåns naturreservat. Floda och Stenkullens sportfiskeföreningar är faddrar för fiskevårdssträckan och bedriver tillsyn och fiskevård tillsammans med fiskevårdsområdet; Säveåns Övre fiskevårdsområdesförening. Fiskeperiod i Säveån är 15 maj - 31 augusti och fiskekort säljs via fiskekort.se. Aktuella fiskeregler hittar du på hemsidan.

Tänk på att Säveån är ett naturskyddsområde, alltså är det förbjudet att tälta, göra upp eld, plocka växter eller bryta kvistar. Säveån har ett rikt fågelliv, anpassa ditt fiske därefter och stör så lite som möjligt. När vattentemperaturen i ån blir hög så sjunker även syrehalten i vattnet. Detta påverkar öringen genom att de får mjölksyrapåslag när man drillar fisken och de får stora problem att återhämta sig. Varför det vid alltför varma temperaturer i ån, tas beslut om att stänga fisket.

Sävelången

I Sävelången kan man fiska från någon av sjöns alla bryggor eller åka ut med båt och få upp många olika sorters fiskar. Köp dagskort eller årskort. Sjön är djup och har bra vattenkvalitet. I sjön Sävelången kan man som amatör fiska dels från sjökanten eller brygga dels från båt. De fiskar som finns och kan fiskas är främst Gädda och Abborre. Men även Gös, Öring, Lake, Brax, Mört, Nors och Ål förekommer. Sävelången är en långdragen och djup sjö med bra vattenkvalitet och ligger i Sävelångens vattensystem. Håll dig ajour med gällande fiskeregler, då dessa kan variera år från år. Dessa hittar du på hemsidan. Det krävs fiskekort för att fiska i sjön.

Det finns två olika fiskekort som gäller i Sävelången: Sävelångskortet som dels finns som dagskort för 50kr/kalenderdag och dels årskort som kostar 120kr/kalenderår. Dessutom finns Gula Kortet, som gäller i ett femtiotal sjöar i Göteborgsområdet, inklusive Sävelången. Det finns som årskort och kostar då 400kr/år. Gula kortet finns också vecko- och dygnsalternativ och kostar då 100kr/veckan och 50kr/dygn. Barn upp till 16 år fiskar gratis! Tänk på att ta hänsyn till allemansrätten vid fiske och ta med dig ditt eget skräp hem igen. Fiskekort köps enkelt via nätet på dessa hemsidor: https://www.fiskekort.se/ och http://www.ifiske.se/ Fiskekort för Sävelången säljs även av Lerums Kommuns Turistbyrå på Nääs, 0302-318 39 info@naas.se 

Bra fiskeställen från land är att fiska vid T-bryggan i Floda och bryggan vid Nääs Bro. Dessutom finns det möjlighet att fiska från naturliga strandfiskeplatser på många ställen utmed sjön. Har du med dig båten är bästa stället att sjösätta denna vid Byggnadsvård Nääs parkering, där ikörningsramp i betong finns.