({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lerums kommun, Anneli Wåhlin

Gotaleden är mitt svar på el Camino!

  • Anneli Wåhlin

”Alltså Tollered by, vilket ställe! Det är så himla mysigt att strosa runt och läsa alla skyltar som berättar om bygdens och alla husens historia. Favoritrundan är att gå upp mot Brännabbenrundan och hela området där. En riktig Bullerbykänsla!”

Hans Svensson är Lerumsbon som efter att ha vandrat delar av den kända vandringsleden, el Camino i Spanien, började fila på möjligheten att göra något liknande hemmavid. Tillsammans med sin fru träningsvandrade de på hemmaplan, inför Spanienresan. Efter att ha vandrat olika etapper mellan Göteborg-Alingsås och el Camino, började han grunna alltmer på tanken att ta vandringen hit och i juni-18 ledde tankarna till att han sa upp sig för att förverkliga planen. Han beskriver sitt växande intresse för vandring, som han menar är något för alla, ung som gammal. Naturen har inga åldersgränser och alla kan ta det i sin egen takt, efter förmåga och ambition. Hans intresse och engagemang ledde till skapandet av Gotaleden som invigs juni 2019.

Berätta om Gotaleden!

”Gotaleden är mitt svar på el Camino. Det är en dragen vandringsled från centrala Göteborg till centrala Alingsås. En sträcka på totalt 7,1 mil uppdelat på nio olika etapper. Leden är optimalt dragen, då det finns mat och övernattning längs hela vägen, samt möjlighet att ansluta där det passar dig bäst, då tågförbindelsen Göteborg-Alingsås är utmed sträckan hela vägen. Detta är en fördel, då alla kanske inte vill gå hela i ett svep och då enkelt kan ta sig till och från vandringen med kollektivtrafik. Leden tar dig genom fyra kommuner och bjuder på natursköna upplevelser längs vägen. Detta är det nya, moderna sättet att umgås och turista på, hållbart och klimatsmart. Du får Natur-, kultur-, mat- & dryckes-upplevelser längs vägen. Tanken är att man precis som på Caminon ska kunna vandra någon mil, stanna och äta och dricka på något trevligt ställe, vandra lite till och sen ta en övernattning på hotell. Det kommer att finnas hemsida, App och folders om Gotaleden och alla företag längs vägen kan marknadsföra sig via leden. Tanken är att Appen ska utvecklas så pass att den på sikt ska följa ett årshjul, visa din position och kunna ge push-notiser om tips på aktuella händelser utmed leden. Det har varit mycket jobb och många timmar ideellt för egen del, innan leden fallit på plats. Men med hjälp av turistrådet och Leader-projektet Göteborg insjörike, möjliggjordes Gotaleden. Bl.a. har det varit mycket jobb bakom kulisserna i form av tillstånd från markägare att dra leden hela sträckan, och i vissa fall har det lett till att leden fått dras om och justerats något under arbetets gång. Leden kommer vara tydligt uppskyltad med hela 400 skyltar! I stan kommer det vara plåtskyltar, och i skog och natur band kring träd som visar leden. Detta är framtiden och hållbarhetstänket är ledord!”

Vad är det som gör området kring Sävelången så speciellt?

”Den vackra naturen! Alla årstider är speciella och vackra! Nääs Slott och slottsparken med de gamlaekarna och gungorna, är en favorit. Även att bada i Sävelången, gärna vid Nääs badet som är litet, intimt och jättemysigt!”

Vad får man inte missa vid ett besök vid Sävelången? Har du något eget smultronställe att tipsa om?

”Tollered by! Det är så mysigt att strosa där och läsa alla historiska skyltar som finns uppsatta som en kulturskatt. Nääs fabrikers område gillar jag verkligen också. Det är trivsamt och det finns gott att äta i trevlig omgivning.”

Läs gärna mer och följ @utopendla för ännu fler tips på lokala naturäventyr som i synnerhet nås på perronglängdsavtånd. 

Gotaleden och sevärdheter