({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lerums kommun, Anneli Wåhlin

VANDRA, upplev och lär

  • Anneli Wåhlin

Naturen kring Sävelången passar perfekt för längre och kortare vandringar. Här finns två fantastiska naturreservat som båda ger unika möjligheter till naturnära vandring. Packa med dig picknick eller planera in för fika-stopp längs vägen, beroende på var du väljer att vandra. Naturupplevelse, frisk luft och en sinnrik energikick får du oavsett!

Naturreservatet Nääs Ekhagar

Den fina Sjöpromenaden Floda-Nääs leder runt sjön Lilla Sävelången och är en härlig promenad på ca 8 kilometer. Enklast är att starta vid Nääs eller vid Floda station. Promenaden tar dig genom naturreservatet Nääs Ekhagar. Den speciella faunan som lever i samband med de hundraåriga grova ekarna är unik i europeiskt sammanhang och hänför vem som helst. Det finns möjlighet att äta, bada, leka och fika såväl i Floda som på Nääs, eller längs med vägen om du vill ordna din egen picknick.

Säveåns naturreservat

Längs Säveån i Floda finner du i dalgången en 3,7 km lång vandringsled. Strövstigen är spångad i de våtare partierna så du kan gå torrskodd de flesta dagar. Detta är ett naturreservat av högsta klass. Här finns alskogar och andra ädellövträd men även öppnare avsnitt med betesmark. På våren växer hav av vitsippor och blåsippor. I den strandnära lövskogen finns ett rikt djurliv. Här kan man se och höra fåglarna grönsångare, kungsfiskare och forsärla t ex. Många är de djur som hittat hem här, så som trollsländor, ekorrar, rödräv, rådjur och såklart bävrar som lämnar tydliga spår efter sig i form av gnagda träd. Forsarnas dån på våren växlande mot sommarens lugna vatten och höstens varma färgprakt. Varje årstid bjuder på sin charm. Orörd natur och strömmande vatten. Området är perfekt för picknick. Det går även att bada i ån sommartid, så ta med badkläder. Tänk på att Säveån är ett naturskyddsområde, alltså är det förbjudet att tälta, göra upp eld, plocka växter eller bryta kvistar.

Det är enkelt att ta sig hit. Antingen med tåg till Floda station och sen följa ån nedströms på södra sidan för att komma till vandringsleden genom reservatet, eller med bil då man kör av mot Floda från E20 och alldeles innan bron över Säveån svänger vänster mot reningsverket. Invid reningsverket finns parkering i anslutning till leden. Här hittar du mer info.

Gotaleden

Från Göteborg hela vägen till Alingsås går den nydragna leden Gotaleden, på hela 7,1 mil.  Perfekt för dig som gillar att vandra att följa leden och äta, bo, fika och uppleva och upptäcka längs vägen. Vill man inte gå hela sträckan, går det naturligtvis lika bra att hoppa på där det passar. Flera tågstationer ligger invid leden och via appen hittar du enkelt vägen, som också är väl markerad och skyltad. Kanske vill du leka längs vägen och kör det populära geocaching, som är väldigt uppskattat av framförallt de yngre. Leden kommer gå rakt igenom vackra Sävelångens område, från Floda, via Nääs till Tollered. Det finns många vackra och sinnrika platser att stanna till vid och hämta andan och inspiration eller fylla på energidepåerna och pausa. Genom appen får du dessutom hela tiden tips längs vägen på sevärdheter och möjliga boenden och matställen. 

Kulturvandra i Tollered

Upplev den kulturhistoriska miljön kring en av landets första och främsta spinnerifabriker. Hela samhället Tollered är uppbyggt kring Nääs Fabriker som satte en dominerande prägel på byn. Fabriksbyggnader, bostäder, värdshus, butiker, sjukstuga, brandstation och kvarnar finns kvar än idag och är fyllda med nytt liv. Genom att ladda ner Nääs Fabrikers App kan du enkelt och på egen hand gå på en historisk vandring genom bruksorten Tollered och via appen få guidning och historia berättad. Vandringen tar ca 45 minuter och är en promenad på 2 km. 

App-Store   Android