({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Personliga hemestertips

Det finns mycket att upptäcka runt knuten i sommar. Några som har bra koll på vad du inte får missa är våra lokala aktörer som berättar om sina personliga smultronställen i Lerums kommun.

Patrick Djerf på Lerums SOK Orientering

”Sommaren är toppen eftersom vi då kan vara ute naturen. Att upptäcka nya platser är spännande och det är fascinerande hur många smultronställen det finns i Lerum. Med Naturpasskartan
och appen till hjälp hittar man alltid hem. En typisk svensk ljuv och stilla sommarkväll förra året var vi några som grillade, badade och sedan sov över i det vindskydd som finns på udden söder om kontroll 45 på årets Naturpasskarta. Kan rekommenderas.”

Torbjörn Lind, Vide natur

”Jag vill verkligen tipsa om Lerums skogar och naturområden. För många är det just närheten till naturen som är skälet till att man trivs så bra här hemma eller att man väljer att flytta hit till kommunen. Många har redan hittat sin favoritrunda eller plats, men jag uppmanar alla att titta bortanför den vanliga stigen och prova någon ny del av Lerums alla naturområden. I söder ligger fantastiska Härskogen med sjöar och vilda skogar som sträcker sig hela vägen förbi Floda och till Tollered. I nordväst ligger orörda och vilda Vättlefjäll som fortsätter via Alefjäll och hela vägen upp till Risveden i nordöst. Nära våra tätorter finns också fina naturområden, som till exempel Goråsbergen i Lerum eller Öijared i Floda.

Våga testa en ny stig, våga upptäcka en ny plats, våga gå lite vilse. Ta med er fika
för dagen och gör det enkelt, eller ta med er grejer för att sova över i ett vindskydd
eller i tält. Testa att ge dig ut på egen hand, med en kompis eller hela familjen. Eller
ta kontakt med någon av Lerums alla naturturismföretagare som kan guida dig med
hjälp av sina kunskaper och erfarenheter för att hitta nya vägar och undangömda
platser.”

Markus Eriksson Peanuts kommunikationsbyrå

”Jag är ju förälskad i hela den här bygden så min rekommendation är att spendera hela sommaren här. På Nääs finns vackra ytor överallt för picknick, brännboll och rastlösa barn- och hundben. Här finns också en imponerande butik och utställning i byggnadsvård för hela familjen. Boka in en guidad tur på slottet, ta en fika och kolla in Nääs Konsthantverk till exempel. På Öijared Resort finns förutom 3 st golfbanor en multibana för golf, fotboll och frisbee där alla kan välja sin favorit och tävla tillsammans. Flera härliga skogsslingor och att landa i det coola golfhusets bad-och bastuavdelning efteråt är en favorit. Och självklart måste jag ju också säga Tollered, eftersom jag bor här. Sveriges bäst bevarade bruksort, med imponerande byggnader som växte fram runt bomullsspinneriet Nääs Fabriker. Idag är hela området fyllt med spännande butiker, restauranger och kaféer och ett hotell! Det bästa är att allt detta går att finna inom en radie på ca 4 km kring sjön Sävelången. Och att det är så himla vackert!.”

Fotograf: Lerums kommun

Susanne Schemper 

”Om jag är sugen på lugn och ro en sommarmorgon älskar jag att åka ner till Aludden. Ställa en brassestol under ett av träden ända nere vid Aspen, och bara sitta där och njuta av tystnaden eller läsa en bra bok. Är jag däremot på humör för att känna mig som om jag befinner mig på något mer avlägset ställe, ja då styr jag kosan mot Nääs fabriker. Hänger på bryggan en stund, tar ett dopp och kanske till och med sippar på ett glas bubbel till tonerna av loungemusiken som förstärker känslan av semester. Behöver jag röra mig lite under ledigheten är någon av de vackra vandringslederna utmed Säveån ett självklart val. Men mitt go-to smultronställe nästan varje dag under sommaren är ändå Stamsjön. Jag älskar att bo på gångavstånd, och det allra bästa är ett dopp på kvällen när lugnet har lagt sig över sjön och vattnet är spegelblankt och stilla. Hemester när den är som bäst!” Susanne Schemper har bott i Lerum sedan 2007. 2016 debuterade hon som författare och i maj släpptes hennes senaste psykologiska spänningsroman, Sandänglar (som självklart finns att låna på Lerums bibliotek)."

Andreas Forsberg Stora Bråta kulturmiljöförening 

"För mig som fascineras av historia, gamla hus och vackra trädgårdar finns en hel del i Lerum att göra! Till exempel att gå bland de fina miljöerna i Tollereds brukssamhälle vidare till Nääs fabriker och ta en fika. Jag tycker att hela Nääsområdet med slott och byggnadsvård är fantastiskt! Att hoppa av tåget i Stenkullen och sedan följa en del av den vackra Gotaleden till Floda och äta på favoritrestaurangen Jernbruket eller på Garveriet lockar i sommar. Sedan finns Lerums alla växtrum som är fina att besöka på sommaren! Förra sommaren fanns det guidningar av trädgårdsmästare
i växtrummen. Annars lockar också ett dopp i Aspen och att ströva i Hulans naturreservat och fantisera om livet där när herrgården fanns, packa upp kaffekorgen och inta ryggläge en stund."

Friluftsfrämjandet Lerum, som finns under @friluftsframjandet_lerum på Instagram:

”Att njuta av en god måltid på en varm klippa vid en sjö, sittande på en mjuk bädd av mossa eller i sällskap av en sprakande eld ger verkligen en härlig känsla av ledighet. Allt smakar bättre ute. Vårt hemestertips är därför att packa lunch, fika eller middag och ta dig ut i naturen. Du kan besöka någon av kommunens naturreservat som Nääs Ekhagar och Leråns dalgång. Vill du laga mat över öppen eld finns det eldstäder i exempelvis Härsjön och Riddarsten. Svårt att komma på vad du ska äta? Surfa in på Friluftsfrämjandet Lerums sociala medier eller hemsida, där kommer nya tips på utemat varje vecka under sommaren.”

Emma Thun (@emmathun), platschef på Actic Vattenpalatset som tror att det går att förbättra världen genom rolig, härlig och lättillgänglig rörelse – både i form av tuffare träning och genom vardagsmotion:

”Frisk luft och rörelse i vacker omgivning. Inget laddar själens batterier bättre än det, och visst är det just påfyllnad av energireserver semestern är till för? Intresset för vandring har växt lavinartat under pandemiåret, och jag vill tipsa om Gotaledens vackra sträcka från Knavrabro mot Floda. Vattnets rörelse som skiftar styrka och fart dag för dag, mjuka berghällar tillsammans med stora stenar som agerar perfekta picknik-platser. Att ’vandra’ behöver inte vara något speciellt, de vanliga gympadojorna och den ärvda skinnpajen funkar utmärkt om turen mer är en upptäcktsfärd än ett försök att samla så många steg som möjligt. Kanske har du en ryggsäck från skoltiden instoppad i något förråd? Hanna – @portionenundertian har bästa tipsen på vad du kan packa med för gott! Är solen varm? Finns möjligheten att ta ett snabbt nakenbad i en lite undanskymd vik? Akta dig bara för de platser där vattnet sätter full fart. Finns många lediga timmar på hemsterdagarna kanske turen börjar med ett besök på @retrouttryck i Hedefors, och anslutas med god mat på Floda-pärlan Garveriet? Mycket bättre än så blir det nog inte."

 

Fotograf: Tina Stafren


Marie Kollberg, bor i Floda med man, fyra barn, djur och en massa retroprylar. Driver butiken @retrouttryck och hon själv går under namnet @uttrycksform på Instagram:

”När jag ska ge mitt bästa hemestertips i vår kommun blir det naturligtvis Hedefors Bruk, dit jag just flyttat med min butik Retrouttryck. Pärlan Hedefors Bruk, precis vid Säveån, ligger mitt i hjärtat av Lerum och har en lång historia. Många arbetare har slitit i textilfabriken som låg där tidigare och de vackra tegelhusen minner om svunna tider. Idag lever Hedefors mer än någonsin. Här finns konstateljeer, secondhandbutiker, tapetserarverkstad, marmeladkök, klädbutik, fisketidning, svampodling med självplock, gym och flera andra företag. Bruket är omgivet av naturreservat, vattenfall/laxtrappa, badstegar och fina vandringsleder. Ta med fikakorgen, badkläderna och kom för att stanna!”

Hans Wickström, fromager, Garage Fromage (@garage_fromage):

”Lerum är verkligen en utmärkt plats att hemestra på, en närmiljö med vacker landsbygd, spännande skog och fina vatten. Vi är lyckligt lottade i tider då vi gärna håller oss hemmavid. Mina tips vilar på tre ben, natur – rörelse – gastronomisk njutning, att få sätta fart på kroppen i en inbjudande naturmiljö med lite gött som pricken över i:et, det är livet. Ta er exempelvis till de maffiga Goråsbergen, stanna vid vindskyddet med världens finaste Aspenutsikt! Eller promenera bort till Lerådalens naturreservat mellan Lerum och Stenkullen. Slå er ned på en slänt vid den fina bäckravinen. Förutom alla fina vandringsleder som finns i kommunen (missa för guds skull inte Gotaleden) vill jag även starkt rekommendera folk att röra sig på måfå i landskapet, skaffa sig en bra karta över kommunen och ge sig ut på äventyr, våga ta den lilla stigen till vänster och se vart ni hamnar, våga lämna den upptrampade vägen, ta den igenvuxna skogsbilvägen. Jag lovar, det blir spännande och du kommer upptäcka nya favoritområden. Och viktigt, ha alltid med dig lite godsaker att ta fram när du kommer fram till platsen där du bara måste stanna och njuta. Vem vet, kanske har du lagt ned din favoritost i ryggsäcken?!”