({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Blommor

Fotograf: Lisa Forsell, Wave initiative

trädgårdsvärldens Earth Hour - fast hela tiden

Trädgårdsvärlden gör något med sin egen twist och då blir det Earth Square Meter eller ett projekt med barn och unga för biologisk mångfald. Växtrum i Lerum vill inspirera fler till att delta.

Med Växtrum Earth Square Meter vill vi inspirera alla att skapa markytor som blommar och bidrar med pollen. För biologisk mångfald, pollinerare och framtida livsmedelsförsörjning. Varje liten insats är viktig. Det räcker att låta bli att klippa ett hörn av gräsmattan, ta bort en betongplatta på garageuppfarten eller kanske så en näve blomfrön i en kruka på balkongen. 

Göra sin egen Earth Square Meter

Det är bara fantasin som sätter gränsen för hur en Växtrum earth square meter kan se ut. Den kan ha olika form, höjd och färg. Här finns alla chanser att odla i något oväntat återbrukat eller i en pallkrage, med växter i alla färger eller bara en färg. Ta vad du har. Huvudsaken är att insekter och pollinerare får blommor att besöka. Den blommande ytan fungerar lika bra på balkongen som i den stora trädgården.

Niklas Westin, Rölunda Gård, berättar

Min tanke var att på ett enkelt sätt illustrera för människor hur man kan öppna upp ytor som idag är stängda och göra dem till någonting bättre för naturen och för miljön, säger Niklas Vestin. Vi kallar kampanjen earth square meter, en kampanj vi gör tillsammans med årets Växtrumsdesigner Niklas Vestin. Konkret handlar det om att göra om en hårdgjord yta eller icke-blommande yta till en plats som blommar och bidrar med pollen. Som namnet avslöjar rör det sig om en yta på ungefär en kvadratmeter. 

Bygga insektshotell

Flera skolklasser deltig i temaåret och byggde insektshotell av naturmaterial och återvunna spillbitar. De små insektsbostäderna sattes upp i anslutning till Växtrummen som en del i kampanjen Växtrum Earth Square Meter - men det går fortsatt bra för insetshotellbranschen. Så varför inte bygga ett eget? Tillsammans får vi Lerum att surra och blomstra för våra pollinerare och för biologisk mångfald.

Utbildningsmaterial för barn och unga

Att skapa förutsättningar för pollinerarna att överleva är en av våra viktigare utmaningar framöver, för att säkra livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden. Växtrum tar tillsammans med vetenskapscentret Universeum fram utbildningsmaterial för pedagoger att använda i undervisningen, kopplat till earth square meter, biologisk mångfald och pollination. Barn och elever kan tillsammans göra sina earth square meters och få skolgården att blomma och surra.

Koncept på turné i Malmö och Stockholm

Växtrum i Lerum är uttagen som en av utställningsträdgårdarna i årets Malmö Garden Show. 6-9-klassare får tänka till kring hållbarhet på en squaremeter och vinnarna får delta i att förverkliga idéen i slottsträdgården under evenemanget i början av juni.

Under mässan Nordiska Trädgårdar våren 2022, kommer Växtrum tillsammans med Niklas Vestin och Rölunda Gård, skapa ett par inspirerande Squaremeters i mässhallarna.