({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • 17 sevärdheter och en tremilstur
  • Fotograf: Elisabet Johansson

  • Fotograf: Elisabet Johansson

  • Fotograf: Elisabet Johansson

17 sevärdheter och en tremilstur

Ge dig ut på en spännande tur bland några av Mariestadsbygdens kultur- och fornminnen. Ullervad-Leksbergs hembygdsförening har tagit fram en beskrivning som hjälper dig att hitta rätt bland sevärdheterna.

Det finns mycket att utforska runt om i Mariestad. I dessa tider passar det utmärkt med en tur på landsbygden med spännande stopp längs vägen. Allt utomhus så det är möjligt att hålla avstånd till varandra om det behövs. Glöm inte packa matsäcken med godsaker från din lokala restaurang eller café.

Turen börjar och slutar vid hembygdsgården Persgården i Karleby. I beskrivningen, som finns länkad på vår webbsida, finns en karta över färdvägen och information om besöksmålen som du passerar. Vid varje stopp finns dessutom en informationsskylt där du kan läsa mer. Bänkar och bord för fikastopp finns bland annat vid Persgården och Leksbergs kyrka.

Besöksmål längs vägen

Fornminnen är den gemensamma nämnare på den här tremilsturen vilket passar perfekt för den historieintresserade. Men även för den som vill passa på att njuta av vackra miljöer och kanske upptäcka platser du inte tidigare besökt. Bland besöksmålen längs vägen hittar du runstenar, en fångstgrop, Skaraborgs första folkhögskola, en unik soldatladugård och inte minst Karleby kyrkplats där en av Sveriges allra första kyrkor en gång stod för omkring 1000 år sedan.

Persgårdens historia

Det som numera är hembygdsföreningens säte i Karleby har en lång och brokig historia. Rötterna i byn är gamla och det finns uppgifter som tyder på att Persgården var prästgård då Karleby kyrka fanns, alltså fram till omkring år 1400. Gården har under seklen som passerat, ovanligt nog, haft ägare ur samtliga fyra ägarkategorier som kunde förkomma, nämligen kyrkan, staten, adeln och bönder. Efter att ha varit i samma släkts ägo sedan 1782 tog hembygdsföreningen över den gamla huvudbyggnaden år 1975. Då stod Persgården sedan länge obebodd och förfallen, men efter omfattande renoveringar under ett års tid hade föreningen till slut en väl fungerande hembygdsgård.

Kulturstig med tipspromenad

Från Persgården utgår också den 2,5 km långa Kulturstigen. En skön promenad på grusväg och skogsstigar med ett 40-tal skyltar som berättar om vad du passerar. Dessutom finns en tipspromenad med kluriga frågor uppsatta längs vandringen. Frågorna byts ut med jämna mellanrum och svaren presenteras på hembygdsföreningens webb- och Facebooksida.