({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Svartvit historisk bild på Mariestads bryggeri, ett torn med skorstenar och buskage i förgrunden.

Fotograf: Hilmer Jonsson/Mariestads bildarkiv

Ölbryggartraditioner

Att Mariestad är känt hos många, både nationellt och internationellt, är bland annat ölens förtjänst. Bryggartraditionen i Mariestad går långt tillbaka och den välkända ölen Mariestads tillverkades här från början - men inte längre.

Platsen där dåvarande bryggeriet fanns heter i dag Humleparken. En skön oas intill ån Tidan med lummig grönska, fågelsång och ett av stadens seniorboenden i direkt anslutning. 

Mariestads gamla bryggeri

Den 6 mars 1848 köpte snusfabrikör Fredrik Rosenlind tomten Manila mellan Drottninggatan och ån Tidan i Mariestad. Han byggde sin snusfabrik men startade också ett bryggeri för att tillverka det nya, mörka och beska ölet som kommit till Sverige från Bayern några år tidigare. Bryggeriet fick namnet Mariestads Bayerska Bryggeri. 1886 övertogs fabriken av Mariestads Bryggeri Aktiebolag.

I takt med teknikutvecklingen ökade produktionen och Mariestads bryggeri byggdes om och till i omgångar. 1902 hade bryggeriet 14 anställda och 1940 hade antalet ökat till 45. På 1950- och 1960-talen tillverkades också läskedrycker av olika slag, exempelvis cuba cola, hallonsoda, päronsoda och krusbärssoda. 

I slutet av bryggeriets era gick utvecklingen mot storskalig produktion och några få koncerner blev dominerande på öl- och läskmarknaden. Mariestads bryggeri var ett i mängden som köptes upp och lades ner. Bryggeriet med alla dess byggnader revs i maj 1978 för att ge plats åt äldreboendet och parken vars namn minner om den tidigare verksamheten.

Drickabilar utanför Mariestads gamla bryggeri. Koppartank på Bryggeriet Mariestad och bryggmästare Niklas som servererar Esplanad-öl.

Bryggartraditionen lever vidare

Mikrobryggerierna håller stadens ölbryggartradition vid liv och skapar nya ölsorter som gör den välkända Mariestadsölen sällskap på menyerna. 

Bryggeriet Mariestad brygger ölet Esplanad i lokaler på just Esplanaden, mitt i stan. Här ordnas dryckesprovningar och tap room. Ölen finns hos lokala restauranger och på Systembolaget. 

Torsöl är ett småskaligt mikrobryggeri vid Vänerns strand med utsikt över Torsö. Även Torsöls sortiment finns hos lokala restauranger och på Systembolaget. Torsöl ordnar bryggerikurser och ölprovning för slutna sällskap i sitt båthus vid vänerstranden.

3D-modell av bryggeriet

På plats i Humleparken finns ett par informationsskyltar med en qr-kod som länkar till en 3D-modell. Scanna qr-koden med din mobiltelefon för att se hur bryggeriområdet såg ut när det begav sig.