({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Flicka leker vid barnens minikanal i Norrqvarn, vid Göta kanal.

Fotograf: Anna Söderman

Kul för barnen

Är ni en barnfamilj på besök i Mariestad? Vad kul! Då vill vi gärna dela med oss av några bra tips för en härlig familjesemester i vårt område.

Bada

Vare sig det är stranden eller bassängen som lockar finns här fina badmöjligheter. 
Tempererade bassänger finns på Ekudden och här finns också en badplats vid Vänern. Andra centrumnära badplatser är Sandviken och Snapen. Läs mer om badplatser här!

Barnens minikanal

I Norrkvarn vid Göta kanal, 2 mil norr om Mariestad, finns barnens minikanal. Ett roligt sätt att upptäcka vattnets väg från Vänern till Vättern, med slussar, slusshus och småsjöar emellan. Norrqvarn Hotell & Konferens erbjuder boende, restaurang och café. De lånar också ut båtar att leka i minikanalen med för en liten slant. När du lämnar tillbaka båten får du en glass. 

Fotograf: Christian Ekstrand

Biblioteket

Mariestads Stadsbibliotek finns inte bara böcker att läsa och låna, det finns också tidningar, spel och datorer att låna. Perfekt för en regnig (eller solig) dag.

Café Bäcken

Sommaröppet café vid Vänern, 2 km från centrum. Här kan ni köpa smarrigt hembakt fika eller smaka den lokalproducerade Kling glass. De spännande minigolfbanorna tar er runt på en upptäcksfärd genom kommunen då de föreställer olika platser och sevärdheter i Mariestad. På Bäcken finns också stora gräsytor, lekplats, beachvolleyplan och en liten badplats med brygga.

Cykla längs Göta kanal

Att cykla längs Göta kanal är ett äventyr för hela familjen. Hyr cyklar i Sjötorp, där kanalen har sin början från Vänern. Det finns barncyklar, cykelkärror och cykelhjälmar att hyra. 
Cykelleden är lätt att cykla och med knappt några nivåskillnader, förutom vid slussarna. Mellan Sjötorp och Tåtorp går leden alldeles intill kanalen hela tiden och är fri från biltrafik. 
Ta många pauser längs vägen, titta på båtar som slussas, ät picknick i gräset eller glass på något café. I Sjötorp finns ett kanal- och sjöfartsmuseum som berättar spännande historier om gångna tider sjöfart på Vänern, Vättern och Göta kanal. I Lyrestad, 7 km från Sjötorp, kan ni besöka Hamnmagasinet som du kan läsa mer om längre ner på sidan. Bara 2 km från Lyrestad, vidare längs kanalen ligger Norrkvarn med minikanalen som beskrivs längre upp här på sidan. 

Fotograf: Roger Borgelid

Evenemang

Ta en titt i vår evenemangskalender. Kanske pågår det något extra roligt just när ni är här. 

Fotoorientering

Upptäck Mariestad på ett nytt sätt genom fotoorientering! Med hjälp av en karta och bilder ska du hitta olika platser och föremål i stan. Kul för hela familjen. Kartan finns att hämta gratis på Mariestads stadsbibliotek, Medborgarkontoret i stadshuset, Intersport och Snapens friluftsgård.

Kanalmuseum i Sjötorp

I det gamla röda varvsmagasinet i Sjötorp finns ett Kanal-och sjöfartsmuseum. Här kan man ta del av Göta kanals historia och den spännande historia som minner om gångna tiders sjöfart på Göta kanal, Vänern och Vättern. Spännande för både barn och vuxna.

Klimatstigen

Klimatstigen på Torsö är drygt 2 km lång och här kan vandraren lära sig mer om klimatet och naturen. Klimatängeln Pax och biet Pollinis guidar barnen runt slingan där det finns olika uppgifter, som skogsbingo och naturlego, att lösa längs vägen. Vandringen går på skogsstigar i stiftsreservatet Tjäderåsen, följ skyltning mot Hattarevik badplats.

Lekplatser

I centrala Mariestad finns lekplats vid gästhamnen, Karlsholme folkets park samt i Stadsparken. Alla tre är olika så det finns något nytt att upptäcka på varje lekplats. Fler lekplatser hittar du i appen Playway.

Fotograf: Tuana

Museiresan

I projektet Museiresan får barnfamiljer följa ett arbetsbi på resa till olika arbetslivsmuseer runt om i Västra Götaland för att uppleva spännande aktiviteter eller lära sig något nytt. 25 olika museer i Västra Götaland ingår i Museiresan. I Mariestad är det Vadsbo museum och Qvarnstensgruvan.

Skattjakt i Skaraborg

Skaraborg är fullt av skatter! Upptäck ett landskap fullt av historiska fynd, unika personer och platser. Både skatter av guld och ädelmetall, men också skatter i form av unika händelser, människor och företeelser. Kartan Skattjakt i Skaraborg gör det enkelt att hitta till några av alla de kulturhistoriskt intressanta platserna i området som berättar om livet förr i tiden.

Surö bokskog

Strax söder om Sjötorp ligger detta naturreservat vid Vänern. Här är besöksvänligt med promenadslingor genom skogen och längs sjön. Hit är det alltid roligt för barn att komma; hela skogen är ett enda äventyr och efter strapatsen kan man äta sin medhavda picknick på en klippa vid Vänern. Det finns två kortare promenadslingor att välja mellan och vill man gå längre finns vandringsleden Surö-Harnäs-Sjötorp. På den västra sidan finns en liten vik med sandbotten som lämpar sig för bad. 

Qvarnstensgruvan

Följ med en guide ner under jorden och hör spännande berättelser om liv och arbete kring gruvan förr i tiden. Redan på 1100-talet började man bryta kvarnstenar på Lugnåsberget och verksamheten pågick in på 1900-talet. Idag kan man se spåren efter 600 dagbrott och 55 gruvor, varav en är öppen för besökare. Qvarnstensgruvan Minnesfjället ligger 1,5 mil sydväst om Mariestad. Hela området omkring gruvan är lummigt och grönt och lockar till både upptäckt, lek och avkoppling i vacker miljö. Här finns också ett litet café och museum. Även utanför öppettid finns mycket att upptäcka vid gruvan så platsen lämpar sig utmärkt för ett besök när som helst under året.
Från parkeringen är det ca 700 meter att promenera ner till gruvområdet. Promenaden går på en bred stig och sista biten är det trappsteg, den lämpar sig inte för barnvagn, rullstol eller rullator. 

Fotograf: Qvarnstensgruvan

Trollstigen

På Torsö väntar en spännande vandring för barn längs Trollstigen. Upptäck skogen på Vänerns största ö och se vad ni kan hitta längs stigen. Bäst chans att se troll och andra figurer är från maj till oktober, men du är såklart välkommen att besöka Trollstigen när som helst på året. Stigen startar vid hembygdsgården Sandbäcken. Här är det kaffeservering på söndagar sommartid. 

Vadsbo museum

Vadsbo musem får du ta del av Mariestads historia. Muséet är inrymt i flygelbyggnader till det gamla residenset som ligger på en liten ö i ån Tidan, mitt i centrum. Här finns spännande föremål att upptäcka och en trevlig museibutik. Glöm inte att utforska resten av Marieholmsön och de andra vackra byggnaderna från utsidan. 

Äventyrsgolf

Vid Karlsholme folkets park och nära Mariestads hamn finns en äventyrsgolfbana, belägen alldeles vid sjön. Roliga och utmanande banor med bl.a. vattenhinder. I den intilliggande folkparken finns dessutom stora gräsytor att springa av sig på. 

Hitta fler barnvänliga tips i Skaraborg!