({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Anna Söderman

  • Fotograf: Elisabet Johansson

  • Fotograf: Marie Beckman

  • Fotograf: Lotta Samuelsson

5 hösttips i Mariestad

I dessa tider behöver vi ta vara på dagsljuset och den friska luften. Här tipsar vi om fem upplevelser i vårt område som gör novemberdagarna till något extra. Kanske hittar du en alldeles ny pärla som du aldrig besökt tidigare.

Picknick på en klippa vid Vänern

Har du hört talas om Sköljeberget? Några få kilometer från Mariestads centrum finns denna plats där klipporna har slipats mjuka av Vänerns vågor. Hit kom förr Mariestadsbor för att tvätta och skölja sina kläder. Inga tvätterskor syns till på platsen idag. Men de låga klipporna lämpar sig utmärkt för en picknick och härifrån har du fin utsikt över Vänern och öarna Torsö, Dillö och Onsö. Det går inte att ta bilen fram till Sköljeberget, men vandringsleden som går mellan Ekudden och Sandviken passerar precis här.

Samla naturreservat

Det finns hela 15 naturreservat och en nationalpark inom Mariestads kommuns gränser. Här har du möjlighet att uppleva varierad natur och spännande kulturhistoria. I flera av naturreservaten finns fina vandringsstigar som gör det enkelt för dig som besökare att få ut mer av din vistelse. Hur många reservat kan du pricka av? Du hittar hela listan här!

Skulpturpromenad

Med korta avstånd kan du göra en skulpturpromenad i Mariestads centrum och se inte mindre än tio olika konstverk. Ett lite annorlunda sätt att uppleva stadskärnan på som kanske tar dig till platser du inte tidigare varit på. Skulpturpromenaden finns både på vår webb, men också i appen Upplev Mariestad som du kan ladda ner gratis i Google play eller App store. 

Skogsbad

Har du hört talas om att skogsbada? Ursprunget är japanska Shinrin-yoku som minskar stress och ökar välbefinnande. Fina skogar för skogsbad hittar du till exempel på Vänerns största ö Torsö och i den 300-åriga bokskogen i Surö. Att skogsbada är enkelt, ingen utrustning krävs, bara kläder efter väder och ett öppet sinne. Har du dessutom tur eller kanske skicklighet att hitta lite svamp är lyckan gjord. Avsluta med lite utomhusmatlagning vid en grillplats och avnjut godsakerna direkt ute i naturen.

Leta fornlämningar på Lugnåsberget

Spåren efter människorna som levde här före oss finns överallt, det gäller bara att hitta dem. Gör det till en spännande utmaning för hela familjen och ge er ut och leta. På Lugnåsberget finns bland annat resterna efter en gammal fornborg och ett rövarnäste. Klipporna vid närliggande sjön Vristulven är en perfekt plats att vila fötterna på. Glöm inte fikakorgen!