({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Stefan Svensson

5 tips för barnen

För dig som semestrar i Mariestad med barn vill vi såklart tipsa om spännande upplevelser som passar de små. Här kommer 5 tips på besöksmål och aktiviteter som är populära bland både stora och små.

1. Minikanalen i Norrkvarn

På Norrqvarn Hotell & Konferens finns Göta kanals hela västgötadel uppbyggd i miniatyr. Här kan barnen leka och utforska vattnets väg från Vänern till Vättern via Göta kanal, med slussar, broar och små sjöar. Leksaksbåtar finns att hyra och när de lämnas tillbaka får barnen en glass. Den gamla kvarnen är ombyggd till hotell och restaurang där du både sover och äter gott. Här finns också stubbar och svampar att övernatta i. En spännande upplevelse för hela familjen.  

Fotograf: Anna Söderman

2. Qvarnstensgruvan

Ett spännande utflyktsmål för hela familjen. Qvarnstensgruvan Minnesfjället ligger på Lugnåsberget och här finns massor att upptäcka. Följ med guiden ner under jorden, in i gruvan, och se hur det gick till när man tog fram kvarnstenarna förr i tiden. Även ovan jord finns mycket att utforska. Prova på att dra en kvarnsten med hjälp av gamla metoder, ta en titt i smedjan, vila benen lite i den lilla träkyrkan eller spana på gamla verktyg och stenar inne i museet. Glöm inte att fylla på batterierna med någon gott från caféet. 

Fotograf: Qvarnstensgruvan

3. Minigolf på Bäcken

Minigolfbanorna på Sommargården Bäcken är speciella. Varje bana föreställer en byggnad, plats eller sevärdhet som finns runt om i Mariestad. Spela dig genom domkyrkan, residenset, slussarna i Sjötorp och över Torsöbron. En kul aktivitet för hela familjen. I caféet kan du köpa gott hembakt fika, mackor eller glass. Här finns även en liten lekplats, stora gräsytor och en liten badplats med brygga.

4. Gästhamnen

Mariestads mysiga gästhamn är en populär samlingsplats på sommaren, för både Mariestadsbor och besökare. Här finns restauranger och bodar som säljer mat, fika och glass precis vid hamnkanten. Passa på att prova den lilla lekplatsen eller sitt bara en stund och titta på alla båtar.

Fotograf: Stefan Svensson

5. Trollstigen

Vänerns största ö Torsö ligger strax norr om Mariestad och erbjuder härliga naturupplevelser för både stora och små. Vid Sandbäckens hembygdsgård finns till exempel Trollstigen, en kortare skogspromenad med spännande upptäckter längs vägen. Härifrån kan man även hoppa på vandringsleden som går norrut mot Laxhall och passerar två badplatser på vägen (Skräddaretorp och Hattarevik). Hembygdsgården i Sandbäcken har kaffeservering på söndagar sommartid. I Laxhall finns en sommaröppen restaurang. Från Laxhall utgår också färjan över till Brommö.

Fotograf: Erica Williamsson