({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • 5 tips i skärgården med egen båt
En fritidsbåt på Vänern. En liten fyr i bakgrunden.

5 tips i skärgården med egen båt

Vänerskärgården är ett paradis för båtägaren med många smultronställen att upptäcka. Här tipsar vi om några upplevelser som är väl värt ett besök.

1. Vandra på Djurö

Djurö nationalpark består av 35 öar i Vänerns skärgård. Ingen annan skärgård i Sverige ligger så isolerad och det är just avskildheten som lockar många hit. Lägg till vid någon av de fina naturhamnarna och njut av det rika djur- och naturlivet som finns här. Tänk på att ha bra skor om du planerar att vandra på vandringsleden och glöm inte packa med matsäck för din vistelse.

Fotograf: Anna Söderman

2. Abborre på Laxhalls brygga

Längst ut på Torsö ligger skärgårdsidyllen Laxhall med restaurang och gästhamn. Från uteserveringen har du fantastisk utsikt över Brommösund. I köket tillagas smakrika måltider på lokala och svenska råvaror och med fisk från Vänern såklart. Här finns också gästhamn och fina stugor för övernattning. Laxhall är även utgångspunkt för trevliga vandringsleder i skärgårdsmiljö. 

Fotograf: André Nordblom

3. Bada på Lindökroken

Brommö naturreservat bjuder på många fina badplatser, inte minst på ön Lindökroken väster om Brommö och Hovden. Naturen påminner om västkusten med berghällar och sanddyner. På Lindökrokens östra sida finns en skyddad båthamn med två bryggor att angöra vid. 

Fotograf: Stefan Svensson

4. Glasstopp i Sjötorp

Sjötorp är sommaridyllen norr om Mariestad där Vänern möter Göta kanal. Här kan du strosa runt bland båtar, hantverksbodar och mysiga mat- och fikaställen. Slå dig ner vid en av slussarna och svalka dig i värmen med en god glass. 

Fotograf: André Nordblom

5. Hitta ditt bästa fiskeställe

Vänern erbjuder goda fiskemöjligheter med över 30 olika sötvattensarter så som gädda, abborre, gös och lax. Det är fritt att fiska från både båt och land med handredskap. Du som har egen båt har fina chanser att hitta ditt bästa fiskeställe i Vänern och Mariestads skärgård. 

Fotograf: Elisabet Johansson