({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • 7 tips för din semester i Mariestad
Kollage med sommarbilder från Mariestad.

7 tips för din semester i Mariestad

Sommaren är inte långt borta och vi längtar efter lediga dagar och tid att upptäcka vårt vackra land. Du behöver inte åka långt för att hitta nya upplevelser, guldkornen finns närmare än du tror. Här delar vi med oss av sju tips inför ditt besök i Mariestad i sommar.

1. Qvarnstensgruvan Minnesfjället

På natursköna Lugnåsberget strax söder om Mariestad har kvarnstensbrytningens 800-åriga historia satt sina spår. Berget är fullt av gamla gruvor och dagbrott och lite varstans ligger kvarlämnade kvarnstenar som aldrig togs i bruk. En av gruvorna är öppen för besökare. Här kan du följa med på en guidad tur både ovan och under jord och höra berättelser om liv och arbete på Lugnåsberget förr i tiden. Förboka gärna din guidetur innan så du vet att du får plats. Vid Qvarnstensgruvan finns också ett litet café och museum, grillplats och vackra omgivningar att bara njuta av. Vill du stanna längre och upptäcka mer av trakten kan du boka rum på Lugnåsbergets Ekohotell som ligger några få kilometer från gruvan.

2. Se på slussning i Göta kanal

Att se båtar slussas upp och ner i Göta kanal är en aktivitet som fascinerar besökare i alla åldrar. I Sjötorp, där kanalen har sin början från Vänern, finns inte mindre än åtta slussar inom promenadavstånd. Från kanalbanken har du full utsikt över slussarna och kan på nära håll se hur vattennivån regleras innanför slussportarna och hjälper båtarna att ta sig vidare genom kanalen. Hyr en cykel och ta en tur på den gamla dragvägen och upptäck fler kanalsamhällen, eller stanna i Sjötorp en stund och strosa runt bland restauranger, caféer och butiker.

3. Vandra i skärgården

Vänerns största skärgårdsområde ligger vid Mariestad och domineras av öarna Torsö och Brommö. Här kommer du riktigt nära och kan njuta av skärgårdslivet även om du inte har tillgång till båt. Både Torsö och Brommö har fina leder för vandring så du kan utforska ölivet till fots i din egen takt. Vandringslederna tar dig genom skog, öppna fält, över klippor och förbi sandstränder. Glöm inte matsäck och badkläder! Avsluta dagen med en skön stund på Laxhalls spa vid Vänerns strand, en middag på bryggan med utsikt över Brommösund och en god natts sömn i en välutrustad stuga.

4. Upptäck Gamla Stan och domkyrkan

Mariestad har en av landets bäst bevarade äldre stadskärnor. Den största delen av bebyggelsen är från 1700- och 1800-talen men i den norra delen, det så kallade Näset, finns inslag från tiden före den stora stadsbranden 1693. Den pampiga domkyrkan med sitt 82 meter höga torn reser sig över centrum på en höjd i Gamla Stan. Sommartid erbjuds guidade stadsvandringar ett par gånger i veckan. Vill du gå på egen hand finns en enkel folder och mer information att tillgå digitalt. 

5. Paddla kajak på Vristulven

En paddeltur på skogssjön Vristulven är som glida runt i en trolsk sagomiljö. Kryssa runt bland små öar, skär och vikar och kliv i land när du vill utforska mer. Har du tur kan du höra storlommen ropa i fjärran. Eller se fiskgjusen dra förbi med en nyfångad gädda i klorna. Kajak och kanot finns att hyra hos Vänern Outdoor och Lugnåsbergets Ekohotell. Vristulvens vatten bjuder också på spännande fiske efter bland annat abborre och gädda. Tänk på att du behöver lösa fiskekort för att få fiska här.

6. Kling glass

Ett sommarbesök i Mariestad är inte komplett utan Kling glass – den lokala glassen som tillverkas i stan sedan 1950-talet. Läckra smaker i strut eller på pinne, välj själv eller prova flera. Kling glass hittar du i gästhamnen, i glasskiosken på Nya torget, på caféer och i matbutiker. Vilken smak blir din favorit?

7. App - Upplev Mariestad

Ladda ner appen Upplev Mariestad och ge dig ut på cykel- och vandringsturer i vårt område. Med hjälp av appen kan du guida dig själv på turen och få tips på intressanta stopp längs vägen. Du får både vägbeskrivning, karta och all information om turen, direkt i din mobil. Och du, den är helt gratis!