({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • Ett utomhusgalleri i Mariestads centrum
Konstinstallation "Bäcken shelter" (Nästet) vid Bäcken i Mariestad.

Fotograf: Martin Hermansson

Ett utomhusgalleri i Mariestad

I centrala Mariestad går Konststigen Tidan – en promenad längs ån och över två broar där konstinstallationer väcker din uppmärksamhet längs vägen. Stigen har sin grund i projektet Off Season Art Gardening vars syfte är att skapa en konsthall utomhus som alla boende och besökare i Mariestad kan ta del av. Förutom verken längs Konststigen finns flera andra skulpturer placerade i och nära centrum.

Ge dig ut på promenad och upptäck konsten i Mariestad. Tanken med projektet Off Season Art Gardening är att skapa en konsthall i det gemensamma uterummet som alla kan ta del av - året runt. Håll utkik efter skyltar vid konstverken som kan berätta mer. 

Promenad med färgglad konst

Längs Konststigen Tidan står flera olika installationer gemensamt skapade av konstnärer och barn och unga mellan 6-15 år. Här kombineras olika färger, former och material och bidrar till spännande upptäckter på din promenad. Stigen går längs med Tidan över Hamnbron och Universitetsbron, i vacker miljö mitt i stan. Den passerar även Universitetsparkens trädgårdsmästeri och odlingar. 

Karta över Konststigen och övriga konstverk.

Hållbar konst i utemiljö

Flera professionella konstverk har skapats i projektet i Off Season Art Gardening av nationella och internationella konstnärer. Tre av dem kom till under ett pilotprojekt 2016-2018, varav två fortfarande finns att beskåda. Bäcken Shelter, designat av Jette Mellgren från Danmark, är ett litet fikanäste placerat vid Bäcken på Ekudden. Skulpturen är byggd av pil som vävts samman i en struktur av galler och linjer som skyddar från regn och sol. Naturmaterialet som använts förändras genom årstiderna och årens gång.
På hamnpiren stod nederländska Ninette Konings skulptur Save the Nature. En stor livboj formad av pil och målad röd och vit. Skulpturen är inte kvar men via en QR-kod på platsen kan du se hur det såg ut när skulpturen stod på plats. 
Den tredje skulpturen heter Umbel och är placerad i Universitetsparken. Konstnären Jenni Ward från USA har skapat dessa metallstjälkar som bär upp små blommor i keramik. Blommorna är målade skarpt röda och bildar en fin kontrast till den blå himlen och det gröna i naturen. 

Här kan du läsa mer om konstverken i pilotprojektet.

Nya konstverk 2020

Fyra nya permanenta konstverk tillkom under 2020.

Chrysalis av Ulrika Jansson, en skulptur för biologisk mångfald, vid Karlsholme. Chrysalis betyder puppa på engelska och kanske är det precis så skulpturen ska upplevas.

Jonas Liveröd har skapat konstverket Mariestadstotem som står längst in i gästhamnen vid hamnbron. I konstverket kan du se snickarglädjemönster hämtat från traktens träbebyggelse och hela skulpturen bärs upp av den viktigaste av alla –Alina, en Mariestadstjej som vid tillfället för skulpturens tillkomst var nio år gammal. 

Hus på sten är en installation av Vaidas Ramoška där en sten omges av tre ekar som planterades 2019. I mitten ligger en stor sten som i sin tur så småningom ska prydas av tre små stenhus. Vaidas Ramoška är konstnär och skulptör från Ukmerge i Litauen. Hans arbete bottnar i en hantverkstradition med en närhet till det gulliga och ibland småskaliga. Installationen finns att beskåda vid tennisbanorna utmed Leksbergsvägen vid Alhagen. 

I väntan på tidvattnet är en digital installation i Universitetsparken som du kan se via din mobil. Det verkliga konstverket står ursprungligen i Holewerd i Nederländerna. Denna fem meter höga skulptur är svetsad cortenstål och är skapad av Jan Ketelaar, konstnär och poet från Friesland, Nederländerna. Skulpturen består av två kvinnor, den ena installerad under 2018 och den andra året därpå. 

Off Season Art Gardening

Det internationella projektet Off Season Art Gardening omfattar samverkan med Litauen, Holland och Högskolan i Skövde. Det handlar om att arbeta med konstinstallationer utomhus kring temat trädgård/landart. Man vill skapa upplevelser som alla kan njuta av under hela året och bjuder in lokalinvånarna att delta. I projektet vill man bidra till en hållbar platsutveckling och genom internationella nätverk och kompetensutbyten hitta nya sätt att bland annat stärka Mariestad som trädgård- och hantverkscentrum. Insatserna går också helt i linje med Mariestads vision 2030 och Unescos Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle som internationellt modellområde för hållbar utveckling. Ambitionen på längre sikt är att stimulera till skapande i sin egen miljö och låta konsten bli en del av trädgårdar, odlingar, gårdar och balkonger. Off Season Art Gardening är ett EU-projekt finansierat av Kreativa Europa och pågår till sommaren 2021. 

Här kan du läsa mer om projektet.