({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tuana

Årets husbilsvänligaste kommun

Mariestad har valts till Sveriges husbilsvänligaste kommun. Den medvetna satsningen på att göra kommunen attraktiv för husbilsturister har visat sig ge resultat.

Omröstningen arrangeras av Husbilsklubben.se (HBK), Sveriges största förening för husbilsåkare med över 12 000 registrerade medlemmar. Styrelsen i HBK har sedan 2014 delat ut utmärkelsen Sveriges husbilsvänligaste kommun. Utmärkelsen har tidigare gått till Ystad och Kristinehamn.

2016 fick Mariestad priset med motiveringen:
”Mariestad erhåller utmärkelsen för sitt föredömliga sätt att vara innovativa och ta tillvara på husbilistens möjligheter till en trevlig vistelse i Mariestad”.

Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram de kommuner som uppmärksammat den här växande gruppen inom turistnäringen. Kommuner som genom aktivt arbete anordnat parkering och andra faciliteter som välkomnar husbilsåkarna. 

-Våra medlemmar har fått nominera den kommun i Sverige som man anser vara husbilsvänligast. Här har man sett till helheten med allt från ställplatser till hur husbilsturister blir bemötta i kommunen, vilka möjligheter till service som finns (t.ex. möjligheter till tömning av grå-/svartvatten). Även hur bra kommunen är på att informera om vad som finns för husbilar samt hur väl det är skyltat till de olika platserna/faciliteterna påverkar nomineringarna och resultatet säger Leif Edström.

Övriga nominerade kommuner var: Kalmar, Mörbylånga, Bengtsfors och Skellefteå.

Husbilsklubben.se
HBK är en internetbaserad klubb som till stor del lever verkar genom sitt internetforum där man bland annat har en databas över husbilsplatser över hela Europa

- Vi i HBK vill gemensamt värna om medlemmarnas informationsutbyte samt verka för att skapa större förståelse för husbilsturismen hos myndigheter och andra i vårt land genom information och kontakter. HBK är även remissinstans i många frågor som rör trafik- och husbilsfrågor säger ordförande Leif Edström.

Förra året registrerades 10 000 övernattningar av husbilar på ställplatserna i Mariestads kommun.