({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Utsikt över Vänern från Ekudden, Mariestad.

Fotograf: Anna Söderman

Livet vid Vänern

I Mariestad har du alltid nära till Vänerns vatten och skärgård. Förutom att förse oss med dricksvatten är Vänern en fantastisk resurs som ger oss spännande fiske, orörda naturhamnar, skridskois och svalkande sommarbad, eller bara något vackert att vila ögonen på under en promenad längs sjökanten. Närheten till Sveriges största sjö är verkligen en lyx att njuta av året om.

Naturen vid Vänern är tillgänglig för alla och du når den enkelt vare sig du kommer hit med bil, cykel, buss eller tåg. I centrala Mariestad finns det trevliga hamnområdet som sträcker sig från den inre gästhamnen med restauranger och sommaröppna bodar, lekplats och båtplatser, till folkparken med stora gräsytor, grillplats och en större lekplats. Härifrån har du utsikt över Mariestadsjön med Torsöbron och öarna Torsö, Dillö och Onsö. Utmed sjön går gång- och cykelvägar flera kilometer både norrut och söderut.


Sjönära vandring med picknick i naturreservat

Väljer du att vandra söderut från Mariestads centrum tar du hamnbron eller Marieholmsbron över till Ekudden på andra sidan gästhamnen. Precis innan du kliver in i naturreservat Gamla Ekudden ligger Tegelängen – en våtmark med rikt fågelliv och utsiktstorn för fågelskådning eller vacker vy över sjön. Vandringsleden tar dig till nästa naturreservat vid Vänern - Sandviken som ligger 6 km bort. Längs vägen finns fina platser för en picknickpaus eller korvgrillning. Vill du gå längre än till Sandviken fortsätter du på Biosfärleden som tar dig hela vägen till Kållandsö.  

Fiske i Europas tredje största insjö

Det är få platser i Europa som har ett lika bra och varierat sötvattenfiske som Vänern har. Med sina 38 arter är Vänern Sveriges artrikaste sjö. En av de mest spännande fiskarna är Gullspångslaxen. Det är en av få laxstammar som lever hela sitt liv i sötvatten. Förutom mycket bra lax- och öringfiske kan du även få gädda, abborre, gös och lake på kroken. För sportfiskare står trollingfisket i Vänern i en klass för sig. Det är fritt att fiska med handredskap men tänk på att läsa igenom vilka regler som gäller. Vill du ha experthjälp finns flera fiskeguider i området som kan ta med dig ut på ett riktigt fiskeäventyr. 


Gemensam webbsida lyfter Vänern

Ett samarbete runt Vänern har pågått i många år och i början av 2020 lanserades en ny webb som ska inspirera till att upptäcka Vänern som besökare, både från land och till sjöss. Den webbsidan heter lakevanern.se och innehåller både tips på upplevelser i alla 13 kommuner runt sjön men också information kring utvecklingsfrågor och vilka organisationer som arbetar med dessa.   

Webbsidan är ett bra skyltfönster för att visa upp och berätta om alla fantastiska möjligheter till upplevelser som finns kring Vänern. 

Vänerleden - nationell cykelled

I juni 2022 invigdes Sveriges sjätte nationella cykelled - Vänerleden. Här kan du cykla runt landets största sjö och uppleva Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och spännande naturfenomen. Leden är 64 mil lång och uppdelad i fyra etapper (som i sin tur är indelade i dagsetapper). Mer information finns på vanerleden.se

Visste du att...

  • Vänern är 106 meter som djupast, med ett medeldjup på 27 meter?
  • Mariestad har 14 mil kust mot Vänern?
  • Vänern har 22 000 öar, kobbar och skär?
  • den största ön, Torsö, ligger i Mariestads kommun?
  • Mariestads alla campingar ligger precis vid Vänerns strand?

Läs mer