({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lotta Samuelsson

Upptäck Lugnåsberget

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg och ligger ungefär 10 km sydväst om Mariestad. Berget bjuder på storslagen utsikt över Kinnekulle, Billingen och Vänern men här finns också spännande och roliga aktiviteter i såväl Qvarnstensgruvan som vid skogssjön Vristulven.

Sedan 1100-talet fram till i början av 1900-talet har det brutits kvarnstenar i Lugnåsbergets gruvor och dagbrott. Det var munkar som kom till berget för att bygga ett kloster som födde traditionen att bryta kvarnsten när det visade sig att stenen inte gick att bygga med, men var perfekt för just kvarnstenar.

Följ med under jorden i Qvarnstensgruvan
Runt om på berget finns spåren kvar av kvarnstenstillverkningen i form av cirka 600 dagbrott och 55 gruvor. Lite varstans finns också skrotstenshögar som i dag döljs av lummig lövskog och här och där finns både hela och ibland skadade kvarnstenar kvarlämnade av olika orsaker.
En av de gamla gruvorna är öppen för besökare och här kan du följa med under jorden och lyssna till guidens berättelse om geologin, livet och arbetet i gamla tider. Gruvan är en av världens få kvarnstensgruvor som är öppen för besökare. På platsen finns också ett litet museum med café. Här är härligt att sitta en stund och njuta av stillheten i skogen. För att komma till de gamla gruvorna vandrar du några hundra meter från parkeringen genom grönskande natur som sköts av betande får.

www.qvarnstensgruvan.se

Fotograf: Stefan Svensson

Ekohotell med aktivitetstips
Strax nedanför Lugnås kyrka ligger Lugnåsbergets Ekohotell. Här bor du gott i lugn och lantlig miljö. Alla rum har egen dusch och wc, och måltider går att boka till din vistelse. Ekohotellet jobbar aktivt med miljö och hållbarhet i sin verksamhet. Här finns cykeluthyrning och vedeldad bastu på gården. Passa på att fråga ägarna om utflyktstips i området. Lugnåsberget bjuder på vandring, cykling eller löpning på mysiga vägar, i djupa skogar eller runt sjön Vristulven. Här kan du såklart också ta ett svalkande dopp eller prova fiskelyckan. 

Fotograf: Anna Söderman

Vandring i naturskön miljö
Lugnåsberget bjuder på fina vandringsmöjligheter. Flera kortare leder tar dig genom vacker natur med lummiga trädkronor och vitsippshav och blåsippor som växer i sluttningarna. Runt om på berget syns mängder av spår efter den omfattande kvarnstensbrytningen. En geologisk vandring berättar mer om Lugnåsbergets intressanta geologi. Missa inte ett besök vid den gamla fornborgen, varggropen och rövarnästet Tjuvugnen. En kilometer norr om Lugnås kyrka ligger Klosterängen naturreservat. Enligt sägen var detta den ursprungliga platsen för det cistercienserkloster som senare kom att placeras i Varnhem. Här är också startpunkt för den natursköna vandringsleden Stenhuggarstigen. Både Pilgrimsleden och Biosfärleden passerar dessutom Lugnåsberget på sin väg mellan Mariestad och Kinnekulle.
I maj varje år arrangeras den populära Kvarnstensvandringen - en milavandring över Lugnåsberget med spännande stopp längs vägen.

Fotograf: Lotta Samuelsson

Gårdsbutik med lokalproducerat
I Lugnås stationssamhälle, på andra sidan E20, säljer Petterssons chark populära lokalproducerade charkprodukter över disk.