({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Stefan Svensson

Sommarens båtturer

För dig som inte har egen båt finns fina möjligheter att ändå uppleva Vänerskärgården kring Mariestad. Det finns flera olika turer att välja mellan, både på Vänern och Göta kanal. Här tipsar vi om sommarens härliga båtupplevelser.

M/S Marianne

Upplev Mariestads skärgård

Från gästhamnen i Mariestad utgår fartyget M/S Mariannes reguljära turer under sommaren. Med start den 12 juli görs turer på Vänern flera dagar i veckan, vissa datum med underhållning ombord. Åk till sommaridyllen Sjötorp där Göta kanal möter Vänern och upplev slussar, kanalmuseum och mysiga små bodar med färsk fisk, hantverk och glass. Eller ta någon av turerna Onsö eller Torsö runt där du får en fin vy över öarna från båten. Vid två tillfällen kan du åka till Hällekis och t.ex. besöka Falkängens hantverksby. Du kan också följa med på en kortare rundtur på cirka 1 timma där du får se Mariestad från sjösidan. K-märkta M/S Marianne är ett av Vänerns äldsta passagerarfartyg och firar 125-årsjubileum i år.

Fotograf: Stefan Svensson

M/S Bellevue

Dagstur på Göta kanal eller räkkryss på Vänern

Kanalbåten M/S Bellevue med hemmahamn i Sjötorp har trafikerat Göta kanal i snart 40 säsonger. Från maj till september erbjuds dagsturer mellan Sjötorp och Töreboda och mellan Töreboda och Karlsborg. Sträckan Sjötorp-Töreboda passerar inte mindre än 16 slussar och flera små kanalsamhällen som sjuder av liv under sommaren. Turen mellan Töreboda och Karlsborg är en annan kanalupplevelse med två slussar, åtta broar och smala passager varvat med öppen sjö. Här passerar du bland annat kanalens högsta punkt vid Lanthöjden och brukssamhället i Forsvik.  Bellevue gör även räkkryssningar på Vänern med avgång från Sjötorp vid tre tillfällen. Turen går på kvällen från Sjötorp ut på Vänern och tillbaka med en slussning. Förutom räkor med goda tillbehör väntar även underhållning ombord.

Båttaxi i skärgården

För dig som söker båttransport till exempelvis Brommö, Kalvö, Onsö eller Djurö finns flera alternativ på båttaxi. Från Mariestads hamn kör Mariestads sjÖservice den snabbgående båten Saruman ut dig till skärgården. Vänertrolling utgår från Laxhall på Torsö och erbjuder även sportfisketurer på Vänern. Vill du åka från Sjötorp, Askevik eller Otterbäcken kan Storön Gården hjälpa till.


M/S Wilhelm Tham

Göta kanals pärlor

Upplev tre härliga dagar längs vackra Göta kanal ombord på M/S Wilhelm Tham. Resan tar dig från Mariestad till Norsholm, eller omvänt, och passerar många sevärdheter på vägen. Nattetid ligger båten stilla så att du inte missar något av turen. Den anrika kanalbåten M/S Wilhelm Tham sjösattes 1912 och är en av kanalens äldsta passagerarbåtar som fortfarande är i bruk. Ombord på fartyget finns 25 hytter fördelade på tre däck. På mellandäcket finns salong och matsal där resenärerna njuter av måltider i tidstypisk miljö. Från det övertäckta akterdäcket har du fantastisk utsikt över kanalens varierande natur.

Hjulångaren Eric Nordevall II

Dagstur, guidning, charter och boende

Hjulångaren är en replika av originalfartyget Eric Nordevall som byggdes 1836. Replikan ligger förtöjd i hamnbassängen i Lyrestad under sommaren 2022. Boka en dagstur på Göta kanal eller Vänern, chartra hela båten eller övernatta ombord vid kajen. 
En tur med Eric Nordevall II är en unik och historisk upplevelse. Känn tjärdoften, värmen från ångpannan och upplev kanalslussning i en hjulångare! Ombord finns den historieintresserade besättningen som mer än gärna berättar och guidar om både båten och kanalen.

M/S Pärla

Naturnära upplevelser med båt och kajak

Vill du kombinera båtturen med någon annan aktivitet har Vänern Outdoor upplevelsen för dig. Med motorseglaren M/S Pärla kan du följa med till Djurö nationalpark, mitt i hjärtat av Vänern. Djurö består av ett 30-tal öar med bland annat ett rikt fågelliv och med betande dovhjortar på huvudön. För dig som vill uppleva ännu mer finns flerdagarsturer med bland annat kajakpaddling på olika platser i Vänerskärgården och stopp vid intressanta besöksmål på land. Under resan bor och äter du ombord på M/S Pärla som blir utgångspunkt för dagsutflykterna. Turerna ger fantastiska möjligheter att komma både djur- och naturliv riktigt nära.