({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • Vårvandring i naturskön miljö
Vandrar i Surö bokskog, söder om Sjötorp i Mariestads kommun.

Fotograf: Elisabet Johansson

Vårvandring i naturskön miljö

Bland Mariestads 15 naturreservat finns fina möjligheter till vandringsturer i skyddad miljö. Variationen är rik, allt från tät skog till stigar längs klippor vid vattnet. Här tipsar vi om några platser som kan locka under vårvarma dagar.

Bokskog vid Vänern
Strax söder om Sjötorp ligger Surö bokskog. Ett naturreservat där träden sägs ha planterats kring 1700-talet, vilket innebär att några av bokarna är runt 300 år gamla. Från parkeringen tar du stigen in under de lummiga trädkronorna som bitvis bildar ett tak över ditt huvud. Den kilometerlånga stigen går förbi Vänern med en liten badstrand och klippor som passar bra för en fikapaus.
I anslutning till Surö finns den 9,6 km långa vandringsleden Surö-Harnäs-Sjötorp för den som vill gå längre. Tydliga stigar i lättvandrad terräng tar dig förbi platser som Timmerviken, Stora Sandvik och en vacker utsiktsplats. Den största delen av leden går längs med Vänern. Du kan välja om du vill gå hela eller delar av vandringen.

Levande kulturlandskap i Odensåker
I en annan typ av miljö och några mil söderut finns naturreservatet Logården, beläget i ett levande kulturlandskap med åkrar, hagmarker, odlingsrösen och stenmurar, lövskogar och enbuskmarker. Fågellivet är rikt i Logården och de två fågeltornen, Hägnatornet och Gamla tornet, kommer väl till pass. Fågeltornen nås genom någon av de två vandringsleder som startar i närheten av parkeringen. Vid parkeringen finns även en inomhus- och en utomhusutställning om sjön Östens fågelliv. I den ombygga ladugården har Odensåkers hembygdsförening kaffeservering och utställningar.

Bland kvarnstenar på Lugnåsberget
Runt om på Lugnåsberget finns spår som vittnar om människans slit och arbete med kvarnstensbrytningen, en industri som pågick under 800 år. Här och där ligger halvfärdiga och kvarlämnade kvarnstenar som aldrig kom till användning. Flera vandringsleder, exempelvis Stenhuggarstigen, tar dig genom vacker natur med vitsippshav och blåsippor som växer i sluttningarna. En kilometer norr om Lugnås kyrka ligger Klosterängen naturreservat. Här hittar du främst lövskog, som ek, lönn, lind och ask, men också örter som tandrot, vårört och storrams. Enligt sägen var detta den ursprungliga platsen för det cistercienserkloster som senare kom att placeras i Varnhem.
En fredag i maj går den årliga milavandringen "Kvarnstensvandringen" runt Lugnåsberget av stapeln. Förutom natur- och kulturhistoriska upplevelser bjuds det även på underhållning och förfriskningar, som den traditionella Lugnåsdrickan, längs vägen. Qvarnstensgruvan är öppen och erbjuder guidade turer under kvällen.

Från båthamn till sandstrand
Kommer du till Mariestad utan bil kan du enkelt uppleva det centrumnära naturreservatet Gamla Ekudden, endast en kort promenad från stadskärnan. Ta gångbron från gästhamnen och fortsätt längs med vattnet till Tegelängen, en våtmark med fågeltorn och chans att se allt ifrån Strandpipare till Spovsnäppa. På 1700-talet och 100 år framåt fanns här ett tegelbruk som levererade tegel till bland annat Mariestads domkyrka. Promenaden fortsätter genom naturreservatet och förbi Ekuddens camping. I området ser du träd som ek, sälg, fågelbär, asp och tall. Det är de gamla, knotiga ekarna som gett udden sitt namn.
Från campingen kan du vandra vidare förbi sommargården Bäcken med sommaröppet café, minigolf och en liten badplats. Leden går längs med Vänerns strand hela vägen till Mariestads golfbana. Här tar Sandviken naturreservat vid med en fin badplats. Vill du fortsätta din vandring tar Biosfärleden dig via Lugnåsberget och Kinnekulle ända till Lidköping och Kållandsö.  Annars tar du samma väg tillbaka till centrum.

Läs mer om våra naturreservat här!

Läs mer om våra vandringsleder här!