({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Längdskidåkare i vinterlandskap

Så kom SM-veckan till Skövde

Den 30 januari till 5 februari blir Skövde vintersportens absoluta centrum i Sverige. Då avgörs nämligen vinterversionen av SM-veckan inför besökare som kommer att kunna räknas i tiotusental. 16 vinteridrotter med längdskidåkningen som draglok kommer att kora sina nationella mästare för 2023. Men hur går man egentligen väga för att få ett stort evenemang till sin kommun? Vi stämde av SM-tempen med Next Skövdes vd Mats Olsson, och passade samtidigt på att be honom att berätta om processen bakom. Kanske hade han till och med lite tips för andra destinationer som går i samma funderingar?

Så här i skarven mellan januari och februari är det bråda dagar både för Mats Olsson och de strax över 2 000 personer som antingen via idrottsföreningen eller egenpåtaget volontärskap är delaktiga i SM-veckan. När vi talas vid är det den 31 januari och SM-veckan har precis inletts.

- Det stora orosmomentet så här på slutet har varit det milda vädret – men gänget uppe på Billingen har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har all snö vi behöver, även om den kommer till på konstgjord väg. Men det kommer att gå att arrangera både längdskidåkning, parallellslalom och draghundstävlingar. Sedan är det ju alltid en viss anspänning när något man har planerat för i två år äntligen ska bli av – men det är jättekul att det äntligen är dags, säger Mats Olsson.

Fotograf: Tobias Andersson

Två SM-veckor per år

SM-veckan har sedan starten 2009 blivit ett mycket populärt evenemang, som är ett samarbete mellan Sveriges Television, Riksidrottsförbundet och den lokala arrangören. Varje år sedan 2009 samlar man en gång på vintern och en gång på sommaren ett antal idrotter på en och samma destination och korar svenska mästare - något som lockar mycket publik och leder till folkfest och kringaktiviteter vid sidan av själva tävlingarna på den arrangerande orten. I vinterupplagan är längdskidåkningen den enda idrott som är fast i programmet från år till år - utöver detta väljer man i samråd med de lokala arrangörerna vilka sporter som ska få plats.

Tanken att ta SM-veckan till Skövde har funnits i Mats huvud i många år.

- Redan 2015 åkte jag tillsammans med dåvarande fritidschefen i Skövde kommun till Örebro för att titta när de höll SM-veckan där. Sedan dess har vi haft planer på att försöka få evenemanget hit. Skarpt läge blev det för två år sedan, när ansökan skulle skickas in.

Viktigt med lokal förankring

Under åren däremellan arbetade man bland annat med att förankra idén hos lokala aktörer: Det har handlat om alltifrån politiker till idrottsföreningar och den lokala besöksnäringen.

- Det är otroligt viktigt att ha alla viktiga beslutsfattare bakom sig. Allting börjar och slutar med människor. Finns inte vilja från politiken och näringslivet så spelar det ingen roll hur hårt vi som är verksamma inom kommun jobbar. Det är glädjande att konstatera att det har funnits en bred enighet kring att SM-veckan är ett jättebra arrangemang för Skövde. Totalt är vi under den här veckan strax över 2 000 personer från kommunen, närings- och föreningslivet som är involverade – majoriteten av dem är funktionärer och volontärer. 

Fotograf: Jonna Ahlander

Positivt för varumärket

Att synas i 60 timmar direktsändning i SVT under en hel vecka är så klart en riktig jackpot för Skövde som destination, och något som skapar positiva synergier för hela kommunen.

- En medial exponering av detta slag är man verkligen inte bortskämd med. Det ökar värdet på vårt platsvarumärke något alldeles oerhört, och har dessutom fungerat som en positiv katalysator för andra verksamheter. Det är väldigt bra för hela kommunen att ha ett gemensamt mål att sikta mot, och det gör att vissa processer kanske får lite mer fart. Till exempel har Billingehus renovering genomförts snabbare än vad som vad planerat från början. I samband med SM-veckans start kan de öppna upp 100 nyrenoverade rum, vilket är oerhört viktigt.

Mats och resten av gänget i arrangörsstaben har i skrivande stund sålt 5 000 av de 8 000 budgeterade så kallade SM-mössorna, som funkar som en slags biljett till alla tävlingar.

  • Fortsätter vi att ha vädret med oss hoppas vi på omkring 40 000 unika besök och totalt 100 000 besök under hela veckan.

7 tips: Så tar du hem och arrangerar ett evenemang som SM-veckan - enligt Mats Olsson

  1. Inspireras av andra. Åk gärna iväg och titta på liknande evenemang på andra ställen.
  2. Säkerställ att det finns bred politisk enighet för projektet.
  3. Hitta er egen USP: Vad kan vi erbjuda som inte våra konkurrenter kan? För oss i Skövde kunde vi peka på att vi skulle ordna den sydligaste vinterupplagan någonsin av SM-veckan, vilket ger ett stort publikunderlag som exempelvis konkurrenter längre norrut i Sverige kan matcha. Här finns även korta geografiska avstånd mellan de olika idrotterna – 1,5 kilometer mellan stadskärnan och längdskidåkningen.
  4. Knyt upp och lyssna in de föreningar som är viktiga att ha med sig för evenemangets genomförande. För SM-veckan under vintern är det till exempel instrumentellt att längdskidåkningsklubbarna kan ställa upp.
  5. Ordna aktiviteter för alla som involverade i evenemanget – exempelvis inspirationsföreläsningar eller värdskapsutbildningar. Det skapar vi-känsla och vässar kvaliteten på hela evenemanget.
  6. Glöm inte bort lokalbefolkningen för att bygga positivism kring evenemanget. Ordna gärna uppladdningsaktiviteter innan för att invånarna ska längta tills det är dags.
  7. Se till att etablera bra samarbetsytor. Vi har haft en central grupp där alla parter (kommun, näringslivsorganisation och föreningar) har varit involverat. Vid sidan av detta en parallell struktur med den lokala projektorganisationen. Undvik rundgång i systemet. När många är involverade finns det risker för ”grupper i gruppen”. VI har använt Teams. Därf har alla haft tillgång till filer, ändringsloggar och informationssökning.