({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ostronfiske från brygga i Grebbestad

Fotograf: Roger Borgelid

Så når vi ut i Norge

Norge är Västsveriges största utlandsmarknad. Under 2023 stod norska besökare för 1 133 000 gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem. 600 000 av dessa gästnätter gjordes inom campingsegmentet.

Kampanjer och webb

Turistrådet aktiverar varje år en rad olika kampanjer (som delvis också, undataget Livsnjutare och Naturupplevelser genomförs till en svensk målgrupp) inom olika områden. Inriktningarna är följande: 

Syftet med kampanjerna är att skapa intresse och inspirera kring Västsveriges utbud av upplevelser för dessa olika målgrupper. Samtliga insatser leds via Västveriges kanaler på Instagram och Facebook och via sökordsannonsering, och syftar till att leda trafik till portalsidorna som finns för respektive kampanj på vastsverige.com/no. Livsnjutar-portalen samlar bland annat information och inspiration om slott och herrgårdar, spaanläggningar, skärgårdskrogar, olika road trips och hållbar shopping. Naturupplevelser fokuserar på vandring, cykling och paddling och Kulturhöst i Västverige samlar alla typer av kulturella evenemang och aktiviteter. Höstlovskampanjen riktas mot norska barnfamiljer. Golfkampanjen vänder sig givetvis till golfare. 

 

Journalister

Turistrådet arbetar både reaktivt och proaktivt när det gäller att generera press på den norska marknaden. Vi har en samverkan med en norsk PR-byrå som har goda kontakter med resmedia. Denna PR-byrå skickar kontinuerligt ut pressmeddelanden och pitchar nyheter från Västverige till norska journalister. 

Vi bibehåller också kontakt med journalister som besökt Västverige tidigare och försöker att tillgodose deras önskemål. Under 2023 har vi från Norge haft bland annat norska TV2 på besök. Deras motsvarighet till Nyhetsmorgon hade sin flygande reporter med i direktsändning från Hönö där han fick åka ut och fiska skaldjur och intervjuade lokala besöksnäringsföretagare. Andra lyckade pressbesök under 2023 kom från dagstidningen Dagbladet, som besökte Tjörn. Även resemagasinet Reis besökte samma ö och upplevde kulturbesöksmål som Nordiska Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane. Magasinet Vagabond Reiselyst besökte Strömstad Spa, Swedish Country Living och cyklade längs Göta kanal. 

 

Influencers

Att anlita influencers som besöker Västsverige är ett bra och kostnadseffektivt sätt att skapa användargenererat material i form av bilder, texter och filmer som når precis rätt målgrupp. Vi ser också alltid till att vi får använda det material som våra influencers skapar. Även när det gäller influencers har vi ett samarbete med den norska PR-byrån, som känner marknaden väl och tar fram förslag på vilka som skulle kunna vara lämpliga för att besöka Västsverige. Under 2023 hade vi bland annat Instagramprofil Hagebyen här, som fick uppleva Kaféstaden Alingsås. Dessutom gjordes ett samarbete med influencern och journalisten Mette Solberg Fjeldhem, som med sitt blogg reiselykke.no har många följare som intresserar sig för hållbart resande. Hon åkte till Borås för att på temat "kulturhöst" besöka bland annat Textilmuseet, Borås Konstmuseum, Abecita Popkonst & Foto samt Borås - The city of art med alla skulpturer och muralmålningar i offentlig miljö.