({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandring vid Hornborgasjön

Fotograf: Jonas Ingman

Så når vi ut i Tyskland

Tyskland är Västsveriges näst största utlandsmarknad efter Norge. Flera av de aktiviteter som görs i Tyskland inkluderar även tysktalande Schweiz och Österrike. Från Tyskland gjordes det totalt 377 000 gästnätter under 2023 på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping.

Kampanjer och webb

På den tyska marknaden ligger kampanjfokus på en målgrupp som är intresserad av vandring i kombination med bekvämt boende, lokal mat och kultur. För detta ändamål används material skapat i samarbete med  tyska Marco Polo TV och den tyska före detta skidskyttestjärnan Uschi Disl. Materialet används för annonsering på Facebook och Instagram.

Uschi Disl är bosatt i Sverige sedan många år, men är fortfarande ett stort namn i sitt hemland.  Filmerna som togs fram i detta samarbete sänds fortfarande löpande på Marco Polo TV. Vandringskampanjerna har lett in mycket trafik till vandringssidan på westschweden.com.

Även 2023 års första kampanjperiod (18 januari-12 februari) har fokus på vandring, men har också har breddats med konkreta förslag på rundresor i Västsverige.

Vid nästa kampanjperiod (7 mars–4 april) breddas målgruppen och fokus hamnar också på en naturintresserad målgrupp som vill vandra, cykla och paddla, gärna i kombination med boende och besöksmål längst lederna. I våra kampanjer lyfter vi också de tysktalande researrangörer som säljer paketerade resor till Västsverige

Den tyska delen av vastsverige.com (westschweden.com) hade 255 000 besök under 2022. Turistrådet arbetar löpande med att uppdatera innehållet. Förutom att det driv trafik från kampanjerna, så använder vi oss också av sökmotorannonsering (SEM) som är ett sätt att få besökare från sökmotorer genom betalda annonser.

 

Researrangörer

Paketresor är fortfarande väldigt stort i Tyskland. Här finns i dagsläget omkring 11 000 resebyråer och 2 500 researrangörer. Turistrådet samverkar med Visit Sweden för att även fortsatt ha ett långsiktigt samarbete med de tysktalande länderna. Bland annat pågår ständigt ett arbete med att identifiera västsvenska boendeanläggningar som har ett behov av att fylla på med besökare under olika delar av året. Därefter matchas dessa ihop med passande researrangörer vars kunder efterfrågar just denna typ av produkter. En del i denna samverkan är också att synas direkt i researrangörernas kanaler och där rikta sig med paketerade reseupplevelser mot den målgrupp man vill nå.

För att upprätthålla kontakter med befintliga researrangörer och träffa nya, så kommer Turistrådet att delta i Visit Swedens monter på  ITB i Berlin 7-9 mars, världens viktigaste fackmässa inom turism.

 

Journalister

Vi bjuder fortsatt in tysktalande media till pressbesök i Västsverige, både genom individuella skräddarsydda pressbesök och gruppresor. Detta är kanske det mest kostnadseffektiva och trovärdiga sätt som finns när det gäller att nå ut på en marknad och är ett viktigt komplement till övriga marknadsaktiviteter. Genom pressbesök byggs kännedom hos målgruppen om hela Västsverige i tidningar och magasin som målgruppen känner igen. Under 2023 vet vi att till exempel Die Zeit (en av Tysklands största dagstidningar) har planerat in ett besök i Västsverige.

En stor målgrupp bland tyska turister är de som gärna vill bo på campingar och stugbyar. Därför planeras en stor pressresa i slutet av juni tillsammans med SCR Svensk Camping, Caravan Salon i Düsseldorf (världens största mässa för mobilt boende och CIVD (Tysklands motsvarighet till Husvagnsbranschens Riksförbund). Då kommer ett trettiotal journalister och ett omkring 15 husbilar besöka Västsverige. Detta gör att vi kan beskriva Västsveriges stora utbud av campingplatser och stugor, samtidigt som vi förhoppningsvis fokuserar på en typ av reseanledning som kan locka tyska besökare under för- och eftersäsong.

Vill du veta mer om den tyska marknaden och de olika målgrupperna? Gå gärna in på Visit Swedens kunskapsbank. Här finns massor av bra information.