({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Potatisens historia

Jonas Alströmer var först i Sverige med att uppmärksamma potatisens värdefulla näringsinnehåll och möjligheter när han odlade på sin gård Nolhaga strax utanför Alingsås stadskärna. Lärdomen att äta och odla potatis för matbruk spred sig i hela landet, men var det några andra än Alingsåsborna själva som förstod begreppet nola?

Potatis potatis potatis! 

Det började år 1724 då Jonas Alströmer anlade den första svenska potatisodlingen för matbruk på sina ägor i Alingsås. Han upptäckte potatisens många fördelar efter sin skörd, exempelvis som dess rika näringsvärde och möjligheter att omvandla och använda den i matlagning. Han började sprida kunskap om potatis och potatisodling både med hjälp av en bok och genom att fördela små potatispartier till olika ståndspersoner i landsorter över hela landet. Utöver detta annonserade Alströmer dessutom i lokala och rikstäckande tidningar.   

I Alingsåsbygden fick potatisen benämningen nola, i flertal noler. Namnet tros kunna härledas till just Alströmer som populariserade rotfrukten. Andra teorier är att nola är ett låneord från det nordtyska dialektordet nudel "potatis" eller att nola tillsammans med orden knola och tola, två andra västgötska ord för potatis, har sitt ursprung i en grupp germanska ordstammar på -rt som betecknar något kompakt och rundaktigt – en sorts knöl. Nola är däremot inte vanligt förekommande i andra delar av landet då den vanligaste benämningen i Sverige är potäter. 

Oavett teori så har ordet nola för potatis levt kvar hos Alingsåsborna. På den årliga Potatisfestivalen som arrangeras helgen innan Midsommar pratar man om just noler och på turistbyrån går det att köpa nola-souvenirer gjorda i brons. Varje exemplar av souveniren ägnas individuell omsorg och förses med tillverkningsnummer, som garanterar den äkta Nolan. 

Visste du?

- I Sverige äter vi i genomsnitt 50 kilo potatis per person per år, medan man i övriga världen äter 33,3 kilo per år.  

- År 1995 var det första året då potatisen fick utmärkelsen som det första odlade vegetabiliska frö att odlas ute i rymden på rymdskeppet Columbia.

- Världens största potatis som har världsrekord i både vikt och storlek vägde 3.76 kilo och odlades fram i England. 

Källor: 
www.isof.se 
www.svenskpotatis.se

Liknande artiklar