({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jess Bak

Paddla i Alingsås

  • 09 maj, 2019
  • Alingsås turistinformation

I Alingsås kommun finns det massor av sjöar, åar och vattendrag. Mjörn är den största av våra sjöar och kan stoltsera med den största skärgården i länet näst efter Vänern.

De flesta sjöarna är koncentrerade till de södra delarna av kommunen och här kan du paddla i flera dagar i flera olika sjöar och åar. Om du har möjlighet att ta med dig kanotkärra blir alternativen än fler.

Kanot eller kajak kan hyras vid Lövekulle camping, Lygnareds camping eller Sjölyckan i Tollered.

Turförslag

Mjörn
Mjörn är den största sjön i kommunen och har både stora, öppna vattenytor, gott om öar och flertalet mysiga vikar. Just förekomsten av öar gör att det nästan blir lite skärgårdskänsla ute på sjön. Ett förslag på en dagstur är att utgå från Lövekulle camping och paddla ut till Risön, ett naturreservat bestående av tre öar som också utropat sig till en egen republik! På Svensholmen finns det en iordningställd övernattningsplats med grillplats och vindskydd om du vill sova över en natt.
Tänk på att vissa av öarna är fågelskyddade under försommaren, så respektera uppsatta skyltar.


Gerdsken
Precis invid Alingsås centrum ligger sjön Gerdsken, en lugn och stilla sjö som är populär bland badande lokalinvånare under sommaren. Starta paddlingen i Lillån vid Stampens kvarn i centrala Alingsås och paddla ut i sjön för en härlig eftermiddagstur.

Färgensjöarna
Från Gerdsken når du Lilla och Stora Färgen via Forsån, en liten slingrande å där du får ducka under tre mindre broar och avsluta med ett litet lyft på ca tio meter för att komma fram till Lilla Färgen. 
Stora Färgen erbjuder ett antal öar där det är fågelskyddsområde, så vill du gå iland får du göra det på Lilla Slättö, eller kanske lägga till en stund vid Lygnareds camping?


Ömmern
I Ömmern finns det mycket storlom, öring och sköna öar att paddla förbi. Tänk dock på fågelskyddsområdena och att lösa fiskekort om du vill fiska. Abborreö är en bra ö för en stunds vila och vid Lövhult finns det en lägerplats. Bra iläggningsplats för kanot och kajak finns vid Sandvik i sjöns norra del.


Nären, Ören och Laxån
Dessa sjöar är lite mindre, smalare och flikigare än Ömmern och är därför lite mer väderskyddade. Från Ören går det vid högt vattenstånd att paddla Laxån nerströms till Ömmerns södra del, men för att det ska bli en glädjefylld upplevelse behöver det vara mycket vatten i ån, annars får man lyfta eller leda sin farkost på många platser.


Tips på flerdagarsturer
En klassisk tur är rundturen Alingsås, Mjörn, Sävelången, Torskabotten, Ömmern, Stora och Lilla Färgen, Gerdsken, Alingsås. Rundan är cirka 40 kilometer och innehåller ett par kortare lyft mellan sjöarna och ett längre på ca 2 km mellan Ömmern och St Färgen, så ha gärna med kanotkärra. Här kan du läsa mer om denna klassiska runda.

Det är också fint att paddla ut till någon av Mjörns alla öar och ha med tält eller sova i vindskyddet på Lilla Risön (som är den enda ön med tillåten övernattning i Republiken Risön). Var uppmärksam på att det är fågelskyddsområde på många av öarna under vissa delar av året, så ta gärna en extra titt på sjökortet och respektera skyltar ute på öarna.