({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Paddlare i Viskan

Fotograf: Pricca Studios

Paddla i Alingsås

I Alingsås kommun finns massor av sjöar, åar och vattendrag, perfekta för en paddelutflykt året runt. Den största sjön Mjörn, strax väster om stadskärnan stoltserar med den näst störta skärgården i länet efter Vänern, och liknas ibland med ett innanhav. Här finns flera spännande öar att utforska.

De flesta sjöarna i kommunen är koncentrerade till de södra och västra delarna, här kan du paddla i flera dagar om så önskas. Har du möjlighet att ta med dig kanotkärra blir alternativen än fler!

Turförslag

Mjörn
Mjörn är den största sjön i kommunen och har både stora, öppna vattenytor, gott om öar och flertalet mysiga vikar. Just förekomsten av öar gör att det nästan blir lite skärgårdskänsla ute på sjön. Ett förslag på en dagstur är att utgå från Lövekulle camping och paddla ut till Risön, ett naturreservat bestående av tre öar som också utropat sig till en egen republik! På Svensholmen finns det en iordningställd övernattningsplats med grillplats och vindskydd om du vill sova över en natt.

Tänk på att vissa av öarna är fågelskyddade under försommaren, så respektera uppsatta skyltar.

utsikt över mjörn.


Gerdsken
Precis invid Alingsås centrum ligger sjön Gerdsken, en lugn och stilla sjö som är populär bland badande lokalinvånare under sommaren. Starta paddlingen i Lillån vid Stampens kvarn i centrala Alingsås och paddla ut i sjön för en härlig eftermiddagstur. Sommartid placerar sig även Surfboden vid Gerdsken och hyr ut kajaker, kanoter och SUP-brädor. Hyr och paddla på egen hand eller boka en guidad tur. Läs mer och följ Surfboden på Facebook

surfboden, kajak och sup

 

Färgensjöarna
Från Gerdsken når du Lilla och Stora Färgen via Forsån, en liten slingrande å där du får ducka under tre mindre broar och avsluta med ett litet lyft på ca tio meter för att komma fram till Lilla Färgen. Stora Färgen erbjuder ett antal öar där det är fågelskyddsområde, så vill du gå iland får du göra det på Lilla Slättö, eller kanske lägga till en stund vid Lygnareds camping?

Ömmern
I Ömmern finns det mycket storlom, öring och sköna öar att paddla förbi. Tänk dock på fågelskyddsområdena och att lösa fiskekort om du vill fiska. Abborreö är en bra ö för en stunds vila och vid Lövhult finns det en lägerplats. Bra iläggningsplats för kanot och kajak finns vid Sandvik i sjöns norra del.

Nären, Ören och Laxån
Dessa sjöar är lite mindre, smalare och flikigare än Ömmern och är därför lite mer väderskyddade. Från Ören går det vid högt vattenstånd att paddla Laxån nerströms till Ömmerns södra del, men för att det ska bli en glädjefylld upplevelse behöver det vara mycket vatten i ån, annars får man lyfta eller leda sin farkost på många platser.

Tips på flerdagarsturer
En klassisk tur är rundturen Alingsås, Mjörn, Sävelången, Torskabotten, Ömmern, Stora och Lilla Färgen, Gerdsken, Alingsås. Rundan är cirka 40 kilometer och innehåller ett par kortare lyft mellan sjöarna och ett längre på ca 2 km mellan Ömmern och St Färgen, så ha gärna med kanotkärra. 

Det är också fint att paddla ut till någon av Mjörns alla öar och ha med tält eller sova i vindskyddet på Lilla Risön (som är den enda ön med tillåten övernattning i Republiken Risön). Var uppmärksam på att det är fågelskyddsområde på många av öarna under vissa delar av året, så ta gärna en extra titt på sjökortet och respektera skyltar ute på öarna.

Uthyrning
Äger du ingen kanot eller kajak? Då finns det att hyra vid Kayakomaten, Lövekulle camping, Lygnareds camping eller Sjölyckan i Tollered.

Kajak vid Erikson Cottage