({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
nolhaga blommor

Historiska parker och trädgårdsmiljöer

Låt dig inspireras av Alingsås slottsparker med unika trädgårdar och grönskande oaser. Här finns spännande historia att ta del av och ett rikt kultur- och friluftsliv som bjuder in till säsongsknutna aktiviteter året runt. Med den digitala guiden Trädgårdsresan får du dessutom inspiration och tips om gröna events och vilka perioder besöksträdgårdarna är som vackrast.

Anrika parkmiljöer i Trädgårdsresan 

Skapa din egen resa till besöksträdsgårdarna i Västsverige och inspireras av trädgårdsmästarnas kreativitet i landskapet. Trädgårdsresan är en samlingskarta som guidar dig som trädgårdsentusiast till ljuvlig grönska och nyskapande växtlighet. Nu har Alingsås två stora slottsparker anslutit sig till resan för att välkomna in till mängder av gröna upplevelser under vår, sommar, höst och vinter. 

Gräfsnäs slottsruin och park

Bjuder in till spännande historia från skilda epoker med en ståtlig slottsruin, en praktfull barockpark och en klassisk engelsk park. Här finns diken, vallgravar och alléer från gamla försvars- park- och trädgårdsanläggningar och i delar av parken har Bjärke hembygdsförening samlat byggnader från 1700-1800 talen. Upptäck naturstigen med 21 skyltar, Mjörnbygdens naturcentrum, Hembygdföreningens örtagård, ett hav av vitsippor framåt vårkanten och sommarens många evenemang, marknader och framträdanden. 

 

Guidad vandring i Gräfsnäs 

Under sommar och höst finns guidade turer i slottsparken som berättar mer om historien, människorna och specifika händelser som satt sin prägel på platsen. Välj mellan att delta på en vandring med historiskt tema, filmtema för barn eller en vacker ljusvandring i höstmörkret. Läs mer om Gräfsnäs guidade turer här

Nolhaga park

En romantisk engelsk park och närmast slottet ett trädgårdsideal av fransk barock och italiensk nyrenässans. Här finns vidsträckta ytor för njutning av vackra planteringar, buskar och träd i kombination med historiska vattenanläggningar med vackra broar. Tillsammans utgör parken och slottet ett magnifikt utflyktsmål för hela familjen som omges av gamla bokskogar med utsiktsplats, tillgänglig promenad och löpslinga, alfuktskogen Kongo, fågelskådning i Natura 2000-område vid sjön Mjörn, stor lekplats, lantgård med lantrasdjur, frisbeegolfbana och kolonilotter. 

 

Guidad vandring i Nolhaga 

Sommartid finns en guidad tur genom Nolhagaparken där du får lära dig mer om hur området tagit form och vilka som verkade och levde på platsen. På hösten anordnas ljusevenemanget Lights in Alingsås som vanligtvis har flertalet vackra installationer i slottsparken. Läs mer om guidade turer i Nolhaga här.  

 

Parkvandring på egen hand

Ta dig ut på en vandring genom Alingsås 13 olika gröna och lummiga parker. Upptäck miljöer du tidigare inte skådat och ta del av dess historia om växter, planteringar och skulpturer.

Broschyren finns att hämta i fysisk form på Nolhaga slott och digitalt som PDF.  

Natur och omgivningar