({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

10 anledningar att gilla Åmål

Att gilla Åmål är lätt. Det som är svårt är att välja vad du gillar mest. Vi hoppas att du gillar vår lista och hittar massor av härliga tips och upplevelser i Åmål.

1. Småstadens charm

I Åmål finner du det mesta som förknippas med småstadscharm. Vackra gamla byggnader i sten och trä, ett pampigt stadshotell, en mysig gågata, härliga promenadstråk och parker.  Gästvänligheten ligger Åmåliterna varmt om hjärtat. Här slår pulsen lite långsammare och du kan njuta av livets goda med ro. 

Fotograf: Emma Augustsson

2. Vänern

Åmål ligger vackert till och Vänern smyger hela vägen in i stadskärnan. Ön Fogden med sin fyr som välkomnar alla båtgäster in till Åmål. Vår gästhamn, som ligger mitt centrum, är alltid välbesökt och här finner du både krog och turistbyrå. Men de flesta av oss njuter av Vänern vid standen med långa bad under soliga dagar. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

3. Naturen

Upplev den vackra och varierade naturen i Åmål. Oavsett om du vill vandra, paddla, fiska eller cykla kan du vara säker att Åmål, precis som resten av Dalsland, erbjuder underbara vyer och härliga naturupplevelser. Berg, ängar, kustlandskap och sjöar. Det finns gott om leder och fina lägerplatser för en värmande lägereld. Läs mer!

Fotograf: Roger Borgelid

4. Evenemangstaden

I Åmål avlöser evenemangen varandra i högt tempo. Vårt största och mest kända inslag är den årliga Åmåls Blues Fest, Sveriges främsta Bluesfestival. Även Bokdagar i Dalsland lockar stor publik då Sveriges mest kända författare samlas i stan. Några andra favoriter i Åmål är:

  • Åmåls påskparad (som är en av Sveriges största)
  • Åmålskalaset 
  • GLUPSK på Dalsland, mat- och kulturfestival
  • Åmåls Ljusfest

Där emellan fylls stan med konserter, utställningar, föreställningar, författarkvällar, marknader och föreläsningar. 

Fotograf: Tony Berg

5. Fengersfors Bruk

Vad gör du med en gammal fallfärdig papperfabrik som stängde 1978? Du skapar ett kulturellt centrum naturligtvis! Du ger det ett udda namn och förvandlar det till en av Dalslands största besöksmål. Bland konstnärer, gallerier och ateljéer hittar du även industrimuseum, stenugnsbageri och konstnärsbutik. Läs mer!

Fotograf: Malin Roberson Harén

6. Mycket historia

Åmål har sedan staden grundades 1643 varit en handels- och sjöfartstad. Omgiven av bruksorter och nära gränshandeln med Norge. Gamla Staden i Åmål ger inblick i hur staden såg ut när den beboddes av brukspatroner, vågmästare och skeppsredare. 

Det finns också flera fina museum i staden:

Fotograf: Emma Augustsson

 7. Örnäs

Det populära utflyktsmålet Örnäs ligger bara en kort promenad från Åmåls centrum. Ett natur- och aktivitetsområde som erbjuder både naturstigar och stränder samt frisbeegolf, tennis, utomhusgym och beachfotboll. För de små hittar du en härlig lekplats och gott om blåbär på sommaren. Läs mer!

Fotograf: Lena Lindberg Wong

8. Lokalt och hantverksmässigt

Vi är många som håller småskaligt hantverk och matproduktion varmt om hjärtat. I Åmål finns många möjligheter till spännande smakupplevelser, iögonfallande konst och gediget hantverk. Att handla lokalproducerat är både kul och ett klimatsmart nöje. Läs mer!

Fotograf: Emma Augustsson

9. Åmålstravet

Många travvänner känner till vår travbana i Åmål. Åmålstravet är en av landets fem 800-metersbanor och här kör vi ”The right way” som Sveriges enda högervarvsbana. Läs mer!

Fotograf: Lena Lindberg Wong

10. Forsbacka Golfklubb

Forsbacka Golfklubb räknas som en av Sveriges vackraste golfbanor. En park- och skogsbana belägen vid och runt Forsbackasjön. Bland de byggnadsminnesförklarade byggnaderna från 1700- och 1800-talet hittar du bland annat restaurang och hotell. Läs mer!

Fotograf: Forsbacka Golfklubb