Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain, Dalslands Turist AB

10 skäl att gilla Åmål

  • 28 sep, 2016

Det finns många anledningar att gilla Åmål. Vi hade gärna nämnt många fler men vi har valt att plocka ut det som utmärker oss mest och det vi tycker allra mest om. Vi hoppas att du gillar vår lista och hittar massor av härliga tips och upplevelser i Åmål.

1. Småstadens charm

I Åmål finner du det mesta som förknippas med småstadscharm. Vackra gamla byggnader i sten och trä, ett pampigt stadshotell, en mysig gågata och härliga promenadstråk. I Åmål slår pulsen lite långsammare och du kan njuta av livets goda med ro. 

Fotograf: Emma Augustsson

2. Vänern

Åmål är starkt förknippat med Vänern och det är från sjön Åmål är som vackrast.  Vårt främsta landmärke är ön Fogden med sin fyr som välkomnar alla båtgäster in till Åmål. Vår gästhamn, som ligger mitt i centrum, är alltid välbesökt och här finner du både café och turistbyrå.  Utanför Åmål hittar du också Vänerns mysigaste skärgård – Tösse Skärgård.

Fotograf: Emma Augustsson

3. Naturen

Det är ingen slump att Dalsland kallas för ”Europas närmaste vildmark” och Åmål är inget undantag. Oavsett om du vill fiska, vandra eller paddla bjuder Åmål på storslagna och varierande naturupplevelser. 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

4. Evenemang

I Åmål avlöser evenemangen varandra i högt tempo och förutom besöksfavoriter som Åmåls Blues Fest och Bokdagar i Dalsland bjuder vi också på flera lokala favoriter, många med långa traditioner. Åmål har bland annat en av Sveriges största påskparader. Under Åmålsdagen skapar bollflytartävlingen i Åmålsån stort engagemang varje år när vi alla hoppas att bollen med just vårt nummer ska komma i mål först.

Fotograf: Emma Augustsson

5. Historia

Åmål har sedan staden grundades 1643 varit en handel- och sjöfartstad. Omgiven av bruksorter och nära gränshandeln med Norge. Gamla Staden i Åmål ger inblick i hur staden såg ut när den beboddes av brukspatroner, vågmästare och skeppsredare.

2015 fick Fengersfors Bruk utmärkelsen ”Årets industriminne” av Svenska Industriminnesföreningen för omvandlingen av en överbliven processindustri till en spännande arena för industrihistoria, konstnärligt skapande och företagande.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

6. Not Quite

I hjärtat av Fengersfors pågår sedan 2002 förverkligandet av ett levande kulturcentrum – Not Quite. En plats och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. På det gamla pappersbruket har de skapat förutsättningar för all sorts kreativit arbete med utställningsytor, café och butik. Not Quite har på kort tid gjort sig känt som ett av de främsta besöksmålen i regionen.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

7. Blues

Åmål älskar sin blues och bluesen älskar sitt Åmål. Kärleksaffären mellan bluesen och Åmål har pågått i ett kvarts sekel och varje år vallfärdar bluesälskare till Åmål för att låta sig svepas in i bluesgung när Sveriges främsta bluesfestival pågår i staden.

Fotograf: Tony Berg

 8. På toppen av Dalsland

Bestig Dalslands högsta topp Baljåsen, 302 meter över havet. Flera välmarkerade vandringsstigar leder upp för berget mot många vackra utsiktsplatser. 

Fotograf: Emma Augustsson

9. Maten

I Åmål finns många trevliga restauranger och caféer. Not Quite Café och Bistro sticker dock ut hakan och finns rekommenderad i White Guide. På Fengersfors Bruk hittar du också Brukets Godaste där de bakar hantverksmässigt, ekologiskt och närproducerat, allt gräddat i vedeldad stenugn. Varje år arrangeras också mat- och kulturfestivalen GLUPSK på Dalsland som gjort succé genom att på ett nytt och kreativt sätt synliggöra den lokalproducerade maten i området. 

Fotograf: Alma Dannäs

 10. The right way

Åmålstravets bana är 800m och är en av Sveriges kortaste travbanor. Men det hindrar inte Åmålstravet att tänka nytt. I Åmål arrangeras tävlingar i både vänstervarv och högervarv, något som är mycket ovanligt i Sverige. Åmålstravet har även en mycket populär travskola. Hästar är en vanlig syn i staden då Åmålstravet ofta låter barnen pröva på trav i samband med våra många evenemang. 

Fotograf: Lena Lindberg Wong