({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Främmestad Hembygdsgård
Främmestad

En grönskande historisk plats intill Nossan

En underbar plats med gamla byggnader och dess inventarier, vackert inbäddade i grönskan vid Nossans strand. Byggnaderna står som ett minne över våra fäder, som med idogt arbete och slit lade grunden till det välstånd vi får njuta av idag. Hembygdsgården förvaltas av Främmestad Hembygdsförening. 

En livfull hembygdsgård

Främmestads Hembygdsförening bildades den 22 januari 1975 på initiativ av Gustav Olsson, Olle Granlund och Lennart Lundin. Orsaken till initiativet var, att den gamla Dagsverksstugan på Främmestad Egendom var i ett miserabelt skick och ville man rädda denna klenod, var det hög tid att göra något. Föreningen har nu en fin Hembygdsgård i anslutning till Främmestad Egendom vid Nossans strand.  

Dagsverksstugan är en mer än 200 år gammal knuttimrad tvåvåningsbyggnad med vällingklocka i sitt torn på takåsen. Forngården ingår som en vacker och tilltalande bild bland husen vid hembygdsgården. Tegelhuset är byggt på 1870-talet och uppfört i mursten från godsets eget tegelbruk. Huset har i huvudsak varit använt till bostad för de statare som arbetade på herrgården. Gårdssmedjan är en tegelbyggnad från 1870-talet och senare tillbyggd med en snickeriverkstad i trä. 

Kontaktinformation

Främmestad Hembygsförening, ordf. Tage Brolin

Främmestad


Telefon: +46 703 281333


Hemsida: Till hemsida