({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Medeltida hålvägar i Essunga
Essunga

Medeltidens motsvarighet till E20

Genom Essunga kommun går delar av den gamla, kända färdleden Skara-Lödöse. I skogen Furet i Essunga stationssamhälle ett par kilometer utanför Nossebro finns en fin bit av denna månghundraåriga hålväg bevarad och är registrerade som fornlämningar.

Hålvägen kan jämföras med dagens E20 och hade stor betydelse när Lödöse var centralorten i västra Sverige. Här har antagligen såväl kungar, stormän och pilgrimer tagit sig fram.
Hålvägarna i Furet mynnar ut i dagens vandringslingor, så här kan du vandra i våra förfäders fotspår på en kort slinga som inte kräver mer än vanliga skor.

Skogsallmänningen Furet är ett 55 hektar stort skogsområde. Själva råvaran är från istiden och är av finaste stoft likt flygsand som havet sköljt upp och vinden fört in under tider.
Då vegetationen inte bundit jordytan, har det utvecklats flera meter höga och långa drivor som jättelika sanddrivor.

Hålvägen är allmän plats och finns tillgänglig året om. För information och eventuell bokning av guide ta kontakt via telefon.

Grillplats

Vandra eller cykla till grillplatsen genom att följa gamla banvallen från Nossebro till Skogen Furet. En hälsosam utflykt till naturen.

 

Trivselregler vid grillstugan i Fôert (Furet)

  1. Lämna platsen lite finare än när du kom hit!
  2. Ta hand om ditt skräp.
  3. Om något går sönder eller om du upptäcker att något redan är trasigt, så kontaktar du Framtid Nossebro via mejladressen: framtidnossebro@gmail.com
  4. Släck ordentligt efter grillningen, för att undvika brandfara.

Här hittar ni karta till grillplatsen.

 

 

Kontaktinformation

Medeltida Hålvägar i Essunga

Essunga Stationssamhälle

46582 NOSSEBRO


Telefon: +46 768 352 079