({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Regina Cederfeldt

Kuststigen Skaftö
Skaftö

Snirklande kustled genom natur och samhällen

På Skaftö finns cykel- och vandringsleder som bitvis sammanfaller med Kuststigen i Bohuslän. Kuststigen snirklar sig ut på Skaftö och ger möjlighet att uppleva landskapets fantastiska natur. Stigen går omväxlande en bit från kustlinjen och längs strandlinjen med spännande passager och utsiktsplatser.

 

Snabbfakta

Längd: delsträckor från 314 m till 6,8 km. Alla sträckningar totalt ger 20,3 km

Tidsåtgång: Kuststigen kan med fördel delas upp i olika etapper och kombineras på olika sätt.

Svårighetsgrad: medel

Terräng: mestadels rejäl naturstig som bitvis sammanfaller med cykelled

 

Vandra och cykla längs den blå Kuststigen

Vandringsleden Kuststigen är enhetligt markerad med blå färgmarkering på stolpar. Utefter ledens sträckning lämnas information om intressanta platser och objekt. Från Skaftöbron snirklar den sig till en början runt på båda sidorna om Skaftö, ibland med extra rundslingor, innan den sträcker ut sig och sammanfaller med en cykelled från Östersidan via Fiskebäckskil och Stockevik till Grundsund.

Upptäck Skaftö längs Kuststigen

Att upptäcka längs vägen från Skaftöbron är Skaftö kvarn och förstås naturreservatet Vägeröds Dalar. Längre fram kommer Fiskebäckskil, skutskepparsamhället med välbevarad bebyggelse från förra sekelskiftet. I Fiskebäckskil ligger även konstnären Carl Wilhelmssons hus. Den nationalromantiska villan ligger på en klipphylla mellan samhället och badplatsen Bökevik. Vidare längs Kuststigen finner man Gröderhamnsängens naturreservat med rika orkidéängar. Vid foten av Åseberget passerar man Kolerakyrkogården. Längst ut på Skaftö och Kuststigen når man Grundsund, ett genuint gammalt fiskeläge. 

Fakta om leden

Längd:

Fiskebäckskil-Grundsund 6,8 km

Gröter äng 314 m

Sälvik-Edsvattnet 2 km

Vägeröd-N Skaftö 6 km

Östersidan-Vägeröd 1,4 km

Fiskebäckskil-Östersidan 3,4 km

Evensås 820 m

Totalt 20,7 km

Ungefärlig tid:

Kuststigen kan med fördel delas upp i olika etapper och kombineras på olika sätt.

Markering:

Blå markering på stolpar och kuststigensymbolen med pilar.

Svårighetsgrad:

Medel: Vandringen sker delvis på naturstig, men sammanfaller bitvis med en cykelled.

Start och mål:

Man kan gå och kombinera delar av leden som man vill. En bra utgångspunkt är Östersidans färjeläge, en annan är Roskällans bensintapp strax intill infarten till Fiskebäckskil. Där finns även lite plats att parkera om man kommer med bil.

Hitta hit:

Västtrafiks personfärja Carl Wilhelmsson (linje 847) från Lysekil lägger till både på Östersidan och Fiskebäckskil. Västtrafiks buss (linje 845) kör ut på hela Skaftö med hållplatser längs vägen. Det är begränsat med parkeringsplatser i samhällena under sommaren, om man kommer med bil. Gästhamnar finns i Fiskebäckskil och Grundsund.

Karta:

 

En digital karta hittar du på Google maps och om du vill ha tryckt karta finns det på Infopoints i Lysekils kommun.

Vill du ha tips på fler natursköna vandringar på Skaftö - spana in  Skaftö - En livslång kärlek med karta. Går även att skriva ut.