({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Elisabet Johansson

5 tips på Lugnåsberget

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg. Berget bjuder på storslagen utsikt över Kinnekulle, Billingen och Vänern. Men här finns också en spännande historia kring kvarnstensbrytning att upptäcka samt vackra naturupplevelser. Längst ner på sidan finns en karta över Lugnåsbergets sevärdheter att ladda ner som pdf.

1. Gå under jorden i Qvarnstensgruvan

Sedan 1100-talet fram till i början av 1900-talet har det brutits kvarnstenar i Lugnåsbergets gruvor och dagbrott. Det var munkar som kom till berget för att bygga ett kloster som födde traditionen att bryta kvarnsten när det visade sig att stenen inte gick att bygga med, men var perfekt för just kvarnstenar. Runt om på berget finns spåren kvar av kvarnstenstillverkningen i form av ca 600 dagbrott och 55 gruvor. En av de gamla gruvorna är öppen för besökare och här kan du följa med under jorden och lyssna till guidens berättelse om geologin, livet och arbetet i gamla tider. Gruvan är en av världens få kvarnstensgruvor som är öppen för besökare. På platsen finns också ett litet museum med café. Här är härligt att sitta en stund och njuta av stillheten i skogen. 

Nr 14 på kartan.

Fotograf: Stefan Svensson


2. Bada i Svartvik

Vristulven är en trolsk skogssjö med gott om öar, skär och vikar. I en av vikarna på sjöns nordvästra sida finns en liten badplats - Svartvik. Den lilla sandstranden omgärdas av skog, berg och klippor. I området finns även i ordningsställda grillplatser. En mysig plats för ett kvällsdopp och umgänge kring elden. Där vägen slutar finns också en badplats för hundar. 

Nr 8 på kartan.

3. Fornborg, rövarnäste och varggrop

Lugnåsberget har varit bebott under en lång tid och spåren finns kvar efter de som levde här långt före oss. Förutom mängder av spår efter kvarnstensbrytningen runt om på berget finns även en gammal fornborg, ett rövarnäste och en varggrop. 

Nr 9, 10 och 11 på kartan.

Fotograf: Elisabet Johansson

4. Lugnåsbergets Ekogrönt

Lugnåsbergets Ekogrönt finns odling och försäljning av egna KRAV-godkända grönsaker och andra lokalproducerade produkter. I gårdsbutiken hittar du bland annat grönsaker, rotfrukter, honung, mjöl, sylt, marmelad och olja. Här finns också en trevlig naturstig som är 1,8 km lång. Avsluta promenaden med en medhavd fikakorg eller låna grillplatsen.

Nr 6 på kartan.

Fotograf: Lotta Samuelsson

5. Utsikt från Lugnås kyrka

Högst upp på Lugnåsberget, med vidsträckt utsikt, ligger Lugnås kyrka. Ursprungligen från 1100-talet men ombyggd till sitt nuvarande utseende 1776. Inne i kyrkan kan man se spår av medeltidskyrkan bevarade. Dopfunten är från 1200-talet och målningarna man kan se runt ett smalt fönster är troligen från 1400-talet. Från kyrktrappan har du fin utsikt över Kinnekulle och Vänern i fjärran. 

Fotograf: Elisabet Johansson

 

Här kan du ladda ner en karta med mer information om sevärdheter på Lugnåsberget. Klicka på länken nedan för en utskrivbar pdf.

Karta sevärdheter Lugnåsberget