({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Skattjakt i Skaraborg

Fotograf: Illustratör Camilla Boring

Skattjakt i Skaraborg

Skaraborg är fullt av skatter! Ta med en vän och ge er ut i ett landskap fullt av historiska fynd, unika personer och platser. Både skatter av guld och ädelmetall, men också skatter i form av unika händelser, människor och företeelser. Kartan Skattjakt i Skaraborg gör det enkelt att hitta till några av alla de kulturhistoriskt intressanta platserna i området som berättar om livet förr i tiden.

Kartan Skattjakt i Skaraborg gör det enkelt att hitta till några av alla de kulturhistoriskt intressanta platserna i området.

Vad döljer sig för skatter mellan Vänern och Vättern? Börja ditt utforskade på ett museum! 

 1. Vänermuseet
  FRAMNÄSVÄGEN 2, LIDKÖPING
  Vad är det som döljer sig i Vänerns djupa vatten? Vänermuseet är den stora sjöns och staden Lidköpings museum. Bland fiskar och sjöväsen, sjunkna skepp och skatter går det lätt att spendera tid med familjen. Är du riktigt modig vågar du dig in i Sjöfruns håla. Kom och möt dem som levt och verkat i staden, berättelser som bjuder på en resa i historien, med glimtar av tiden före vår egen.                                                                                                              
 2. Vadsbo museum
  MARIEHOLMSBRON 3, MARIESTAD
  På en liten ö i mitten av stadens hjärta ligger gården Marieholm. I över 400 år har gården varit kungsgård och residens. Hela ön är en kulturhistorisk skatt och i flygelbyggnaderna ligger museet som berättar om stadens historia med särskilt fokus på stadens industrier. I en kista på museet finns privilegiebrevet från 1583 att läsa för den som kan tyda den snirkliga handstilen. 

                                                                                                                                     
 3. Stadsmuseet i Skövde
  RÅDMANSGATAN 28, SKÖVDE
  På en mytomspunnen plats på gården Timboholm i Skövde hittades Nordens största bevarade guldskatt för drygt 100 år sedan. På museet berättas historien om skatten och hur det kommit sig att den fått ligga orörd i marken i flera hundra år. Väck minnen till liv i stadsmuseets öppna magasin som visar mängder av spännande föremål från livet i staden fram till idag.                                                                                                                                                     
 4. Tibro museum
  CENTRUMGATAN 17, TIBRO
  Under loppet av knappt 100 år förvandlades bondesamhället Tibro till ett ledande möbelcentrum. Hur gick det till? På Tibro museum tas du med på en resa genom stadens utveckling, från små verkstäder i anslutning till möbelsnickarnas egna hem till storskalig
  möbelindustri. Här finns en autentisk verkstad från 1920-talet, som vittnar om den hantverksskicklighet som präglat stadens historia.   

                                                                         
 5. Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo
  BANGATAN 1 B, HJO
  Idag åker många på spa för njutning och återhämtning. För 100 år sedan åkte man till Hjo Vattenkuranstalt för att varva ner och få olika behandlingar. Vad sägs om ett svafvelbad eller en kur med elektricitet? Eller varför inte lite massage med doktor Gustaf Zanders fantastiska ryggmassageapparat? Kom och upplev den tidens spaliv – och trästaden Hjos spännande historia.                                                                                                                                     
 6. Tidaholms museum
  VULCANS VÄG 5, TIDAHOLM
  Det luktar fortfarande metall och aska i den gamla smedjan i museet. Här tillverkades delarna till Vulcan, världens största tändsticksfabrik. Museet visar hur livet i staden formats av fabriken från starten 1868 fram till idag. Här finns bland annat en unik samling etiketter som kvinnor och barn med tålamod och skicklighet tillverkade i hemmet till askarna som sedan såldes i hela världen.     

                                                                                                                                     
 7. Falbygdens museum
  SANKT OLOFSGATAN 23, FALKÖPING
  På Falbygdens museum finns gott om forntida skatter! Här finns skelettet av en 9 000 år gammal hund och Hallonflickan, en ung kvinna som levde för 5000 år sedan och som kan ha offrats till gudarna. Ållebergskragen från folkvandringstiden hittades i dessa trakter och en kopia av denna mäktiga guldkrage finns på museet bland många andra unika fynd att häpnas över!                                                                                                                                           
 8. Ekehagens forntidsby
  ALVARED, ÅSARP
  Res tillbaka i tiden och upptäck hur människor och djur levde under forntiden. Ekehagen är den enda forntidsbyn i Sverige som har alla förhistoriens huvudepoker representerade. Här kan du
  vandra genom äldre och yngre stenåldern, bronsåldern och järnåldern, testa att slå flinta, paddla stockbåt och prova forntida spel och lekar. Eller bara gå omkring och filosofera på egen hand.