({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • Cykeltur genom Mariestads historiska landsbygd
Utsikt från Lugnås kyrka på Lugnåsberget.

Fotograf: Elisabet Johansson

Cykeltur genom Mariestads historiska landsbygd

På cykel tar du dig lätt runt i Mariestad, med frisk luft i lungorna och vägen som susar förbi under dina fötter. Här presenterar vi ett förslag på en dagstur med spännande stopp längs vägen som berättar om traktens historia. Turen är cirka 37 km lång och kan även köras med bil.

Starta i gästhamnen i centrala Mariestad. Följ Hamngatan längs med Tidans utlopp till Marieholmsbron och dagens första stopp. På den lilla ön ligger residenset Marieholm. Här hade landshövdingen sitt säte under tiden som Mariestad var residensstad 1660-1997. På samma ö bodde Mariestads grundare Hertig Karl och hans hustru Maria av Pfalz på sina besök i staden under slutet av 1500-talet. I flygelbyggnaderna hittar du Vadsbo museum med utställningar om traktens historia. 

Ta Åsenvägen till Björsäter
Från residenset följer du sedan Marieforsleden tills du svänger höger vid Netto. Fortsätt 500 meter och sväng vänster mot Rödjan, efter 2 km tar du höger i nästa korsning. Följ den mindre bilvägen genom ett varierat landskap i ungefär 7 km. Framme i Björsäter tar du vänster mot kyrkan med anor från 1100-talet. Passa på att ta en paus här. Cykla sedan vidare genom byn och över järnvägen. Vid E20 har du både kiosk och pizzeria på vänster sida, ifall magen suktar efter något att äta och dricka. Turen går vidare rakt över E20, en cykeltunnel finns en bit ifrån korsningen.

Upp på Lugnåsbergets topp
Nu cyklar du upp för Lugnåsberget och passerar snart Kvarnstenstorget med spår efter den stora industrin med kvarnstensbrytning på berget. Stigningen fortsätter upp till Lugnås kyrka som också den har sitt ursprung i 1100-talet men som byggdes om 1776. Inne i kyrkan finns tydliga spår av medeltidskyrkan bevarade. Stanna till och njut av utsikten från berget. En dag med klart väder ser du Kinnekulle på håll. Härifrån är det ungefär 2 km till Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för besökare. Sommartid ordnas guidade turer här och då finns även ett litet café och museum öppet. Sommartid är gruvan öppen dagligen.

Herrgård och tusenårig stavkyrka
Fortsätt turen österut, nedåt från berget, på landsvägen som nu går från asfalt till grus. 5 km senare kommer du till väg 26 som du korsar. Framför dig ser du snart Stora Eks Herrgård. Herrgården har anor från 1400-talet och är idag ett av de främsta exemplen från den gustavianska tidens arkitektur. Gården är i privat ägo och är inte öppen för besök. Intill ligger Eks kyrka uppförd under 1790-talet. Fortsätt landsvägen mot Mariestad, vänster innan du kom fram till Stora Ek. Efter 5 km är du i Kjeckestad men cykla vidare mot Mariestad och sväng vänster i nästa korsning. Strax innan väg 26 tar du höger vid parkeringen och följer den lilla vägen längs med fälten. En bit in på gärdet ser du en klockstapel. På den här platsen, för mer än 1000 år sedan, stod en stavkyrka. Faktiskt Sverige äldsta, tillsammans med en kyrka i Varnhem. Utgrävningar har visat på ytterligare en medeltida kyrka samt en kyrkogård med omkring 1500 gravar.

Bröllopskyrka i Leksberg
Korsa sedan väg 26 mot Karleby. Sväng höger efter 500 m in på Hindsbergsvägen, fortsätt 2 km och ta sen höger. Snart ser du toppen av Leksbergs kyrka med ursprung i tidig medeltid. Kyrkan ligger på en höjd på din vänstra sida. Idag en populär bröllopskyrka. För att ta dig tillbaka till stan tar du vänster in på Leksbergsvägen och följer den tills du ser Marieholmsbron och residenset på din högra sida. Fortsätt över bron och sväng vänster in på Hamngatan så är du snart tillbaka där du började!

Upptäck mer av Mariestad historia.