({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sotenäs kommun

Fantastiska Ramsvik

Var finns Sveriges vackraste natur? Denna fråga ställde tidningen Sveriges Natur till sina läsare, och på en hedrande 6:e plats hamnade Ramsvik i Sotenäs.

Tio i topp-listan enligt Sveriges Naturs läsare

 1. Höga kusten
 2. Blekinge skärgård
 3. Skierfeklippan, Sarek
 4. Kinnekulle
 5. Mjällådalen
 6. Ramsvik, Bohusläns kust
 7. Ölands södra udde
 8. Söderåsen, Skåne
 9. Kebnekaise med Tarfala
 10. Tandövala gammelskog, Dalarna

  Har man varit på Ramsvik så förstår man att Ramsvik är med på denna lista. Hela Ramsvikslandet är helt fantastiskt med sina finslipade klippor, ljunghedar, havet som alla årstider har sin charm.

  Ramsvikslandet kallas "Klippornas rike". Den röda bohusgraniten blandas med andra, yngre bergarter. Det finns rikligt med spår av inlandsisen i form av glaciala skulpturer som rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Bäst ser man spåren på Tryggö och vid stranden mellan Sote huvud och Fykan. Det finns också andra historiska spår. Missa inte det mäktiga gravröset Kung Trygges grav på Tryggö. 

  Ramsvikslandet är en del av Sotenäset och var en halvö fram till 1930-talet, då den delvis sprängda och grävda Sotenkanalen anlades. En svängbro förbinder idag ön med fastlandet. Kanalen är en uppskattad inomskärsled för fritidsbåtar.

  Fotograf: Ylva Front


  Ramvikslandet har nog Bohuskustens allra vackraste naturbetesmarker. Många sällsynta, hävdberoende arter klarar sig här tack vare den långa kontinuiteten i hävden. Områdets havsstrandängar och grunda vikar är välbesökta rast- och häckningsplatser för vadarfåglar. Ibland blåser det in havsfåglar som stormfågel och havsula. Stenskvätta, hämpling och rosenfink håller till i delar med mer träd och buskar. Andra spännande artgrupper att studera här är bl.a. fjärilar och trollsländor.  

  Ramsvikslandet är ett av länets största och mest välbesökta naturreservat. Området är lättillgängligt och lättströvat och det finns fina badplatser, bland annat vid Haby bukt och på Tryggö. Tryggö har någon fast förbindelse, men kan nås ganska lätt via vadställen när det är lågvatten.

  Det finns flera fina vandringsleder och stigar på Ramsvik. Vid parkeringsplatserna finns skyltar som hjälper dig till rätta. Vill man övernatta på Ramsvik finns allt från Camping, stugor, vandrarhem och Bed & Breakfast.

  Karta och information om Ramsvik