({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Brûgge

Malmön

Malmön, eller som många säger, Bohus-Malmön är en av Bohusläns mest variationsrika öar vad gäller natur och badmöjligheter. Både magnifika sandstränder och klippbad finns på ön. Stränderna Pärlane och Kattesand hör till de mest populära.

På ön finns fantastiska vandringsleder med havet ständigt närvarande. Vandringen sker på olika underlag som granit, skogstigar och träbroar. Digital karta

På utomhusscenen Stallebrottet, som är ett gammalt stenbrott, pågår sommartid teater, konserter och andra publika evenemang som drar tusentals besökare till ön varje sommar.

Den lilla byn Draget som är belägen på sydvästsidan är en upplevelse att besöka. En blåsig dag vid Draget upplevs den dramatiska naturen med stora vågor som bäst. Hela området vittnar om åren med stenbrytningen. Andra besöksmål är fyren ”Snurran”, hembygdsmuseet, kyrkan och den fina minigolfbanan med vy över havet.

Ön Bohus-Malmön var bebodd redan så tidigt som under 1500-talet och är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen. Den huvudskaliga sysselsättningen var fiske från 1500-talet fram till 1830-talet då stenbrytning påbörjades och blev med tiden den dominerande näringen.

Ön var en av de historiskt viktigaste platserna avseende bohusgraniten. Laster med bearbetad sten, exempelvis för gator med mera, har skeppats över stora delar av världen. Stenbrytningen upphörde under 1970-talet, men stenbrotten och flera stenförmål finns att se över hela ön. Framförallt på västsidan av ön kan man se de tidigare stenbrotten.

För att komma till och från ön går en bilfärja 2 gånger per timma, utan kostnad.