({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Strandstädare Sotenäs

Fotograf: Erik Goksøyr

Det ska vara lätt att göra rätt

Det ska vara lätt att göra rätt och tänka hållbart! Även på semestern. Då gör vi vår gemensamma upplevelse trivsam och hållbar. För många.

Hållbarhet? Vad är det? För dig som besökare handlar det om att vara medveten om vilka val du gör. Lika självklart som att slänga dina sopor rätt hemma är det att sortera dem när du är på semester. På www.sotenas.se/turism hittar du information om återvinningscentraler och hållbar turism.

Här hittar du mer information om var du kan lämna dina sorterade sopor för återvinning

Det handlar också om att välja ett boende som har en helhetssyn på hållbarhet, att välja aktiviteter som visar hänsyn mot miljön och människan, att välja att besöka oss även utanför högsäsong så att vi kan få hållbara arbetstillfällen och nya säsonger.

Hållbarhetsklivet är hela Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här agerar företag, kommuner och organisationer för att ställa om till ett hållbart samhälle. Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare.

På hemsidan www.hallbarhetsklivet.se visas en del av de aktörer som anslutit sig till någon eller några av Hållbarhetsklivets fyra principer.

Till syvende och sist handlar det om de val DU gör. Tänk långsiktigt och hållbart. Vi måste värna om vår gemensamma upplevelse, det som gör att vi alla vill uppleva just den här platsen på ett positivt sätt.

Bli en strandstädarhjälte du också

Du kan göra en insats genom att hjälpa till att ta med skräp du hittar längs stränder och kuststräckor!  Sotenäs kommun samarbetar med lokala aktörer som är utlämningsplatser för strandstädarkit för den som vill strandstäda.

Ett strandstädarkit innehåller:

  • Handskar
  • Påsar
  • Information om Strandstädarkartan
    (Med reservation att strandstädarkiten kan vara slut)

Här kan du hämta ett strandstädarkit:
- Smögen Dyk & Upplevelse
- Nordens Ark
- Tumlaren bad & rehabilitering
- Folkets Hus - Kulturhuset Hav och Land
- Bohus-Malmöns Pensionat
Öppettider finner ni på respektive hemsida.

Här i Sotenäs kommun och på Bohuskusten får du gärna använda Strandstädarkartan (finns även som app) för att rapportera din insats med ”städat och klart”. Om du inte kan ta med skräpet själv så kan du markera ”hämtbehov” på kartan så hämtar vi säckarna.

Läs mer om STRANDSTÄDNING här: https://bit.ly/3avi5RG

Marin återvinning

I Sotenäs kommun finns Sveriges första marina återvinningstation. Här sorteras insamlad plast från havet och kan bli nya produkter. Ett exempel på cirkulär hållbar verksamhet som ger resultat. Här kan...

Här kan du även läsa mer om Marin Återvinning i Sotenäs