({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Hovenäset

Pittoresk pärla vid havet

Strax innan den södra infarten till Kungshamn ligger det lilla samhället Hovenäset. En riktig idyll med sjöbodar och trånga gränder. Hovenäsbron som förbinder Hovenäset med Kungshamn byggdes i början av 1900-talet, den sägs vara unik pga att den är Sveriges största valvbro av granit.

I Hovenäset finns ett vandrarhem, en allmän badplats och ett par mindre parker. På sommaren är ett litet café öppet och i vissa sjöbodar ordnar man ibland loppis och konst- eller fotoutställningar.

De flesta som kommer på besök till Kungshamn och Smögen passerar den vackra och unika stenbron Hovenäsbron precis efter själva samhället.

Historia
Namnet Hovenäset (Hauganaese 1391) kommer från det fornvästsvenska “haugr” som betydde hög och syftade på näsbergets höjd.

Hovenäset var ett renodlat fiskeläge från början av 1700-talet till början av 1900-talet. Därefter och fram till 1960-talet utvecklades fraktfarten gradvis och det blev ett typiskt skutsamhälle.

Många stenhuggare var samtidigt fiskare och var medlemmar i vadlag som fiskade sill på senvintrarna. Det ska ha funnits fem vadlag på Hovenäset med upptill 15-18 fiskare i varje och på Skäret fanns ett eget trankokeri.

Under 1940-talet blev konservindustrin den huvudsakliga näringskällan i samhället.

Hovenäset hade också kvar fyra traditionella fiskebåtar fram till 60-70-talet.