({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Roger Borgelid

Kuststigen Bovallstrand - Hunnebostrand
Sotenäs

14 km, medel

Kuststigens etapp från Bovallstrand till Hunnebostrand (Soteleden etapp 3) tar dig genom idylliska kustsamhällen till platser med intressant historia och hänförande utsikt över skärgården.

 

Snabbfakta

Längd: 14 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: kustnära samhällen och skogsterräng

 

Från fiske och stenhuggeri till badort

Vandringen startar i det gemytliga samhället Bovallstrand som ligger på Bohuskusten, precis där Bottnafjorden öppnar sig mot Västerhavet. Vandra längs gator och gränder bland vackra hus från 1900-talets sekelskifte med tidstypiska detaljer i trä och sten. Att det funnits människor i trakten sedan stenåldern vittnar fornlämningar om, i form av hällristningar, gravfält och en domarring strax utanför samhället.

Fram till mitten av 1900-talet var orten beroende av fiske, fraktfart och stenhuggeri. När sillen försvann blev Bovallstrand istället en populär badort, men till skillnad från många andra bohuslänska badorter var målgruppen på den här tiden barnfamiljer från arbetarklassen och lägre tjänstemän. Längst ut mot havet hittar du Bovallstrands berömda badholmar, som består av mindre öar sammanbundna av broar. Här hittar du allt från sandstränder och klippor till badbryggor och hopptorn.

En idyll som satt graniten på kartan

Vandringen tar dig vidare genom lantbruksmiljöer, skogsområden och förbi gårdsbutiker. Du vandrar genom samhället Ulebergshamn längs med havet och vidare utmed farleden till Hästedalen, sedan genom Uddens skulpturpark och vidare till Hunnebostrand. I Uddens skulpturpark pågår varje år en stenskulpturutställning av konstnärer från olika delar av världen.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Hunnebostrand är ett av Bohusläns allra äldsta kustsamhällen med anor tillbaka till 1200-talet. Många anser att Hunnebostrand är stenhuggeriets huvudort och än idag påminns man om stennäringens viktiga betydelse för orten. Idag kan man få en inblick i stenhuggarens liv förr i tiden på Stenhuggerimuseet. Alldeles i närheten av museet finns en vittringsförkastning och häftiga bergsformationer i en förtrollande vacker skog.

  

Fakta om leden

Längd:

Etappen är totalt 13,6 kilometer.

Ungefärlig tid:

Etappen tar cirka 4-5 timmar att vandra.

Markering:

Denna sträcka går både på Kuststigen och Soteleden. Kuststigen är märkt med namn och blå markering. Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på stolpar och träd, och på vissa ställen stenrösen. Det finns bra kartmaterial över leden (se mer under rubriken Karta).

Svårighetsgrad:

Etappen klassificeras som medel och är bitvis blöt och brant. Leden går både genom kustnära samhällen och skogsterräng.

Start och mål:

Etappen startar vid motionsspåren Ragårdsgatan i västra Bovallstrand. I närheten ligger busshållplatsen Finntorp (leden är skyltad därifrån).

Hitta hit:

Hit tar du dig enkelt med bil på cirka 1 timme och 30 minuter från Göteborg. Med buss kommer du hit på cirka 1 timme från Uddevalla, med byte i Hallinden.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps samt på Sotenäs webbplats.  Kartbroschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt finns att ladda hem från Sotenäs webbplats.

Kontaktinformation

Sotenäs Turistinformation

Kommunhuset, Parkgatan 46 (sommartid: Ångbåtspiren)

45631 Kungshamn


Telefon: +46523 665550


E-post: info@sotenasturism.se

Hemsida: sotenas.se/turism