({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Kuststigen Ramsvikslandet
Sotenäs

14,5 km, medel

Upplev storslagen vandring på Ramsvikslandet, även känt som Klippornas rike, i Bohuslän. Vandringsleden är en del av Kuststigen och Soteleden etapp 5.

 

Snabbfakta

Längd: 14,5 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: klippor, betesmarker och strandängar

 

Vandra på Klippornas rike

Naturreservatet Ramsvikslandet, som också är känt som Klippornas rike, består av vidsträckta klippområden med ljunghedar, ängar och mindre våtmarker. Här kan man tydligt se inlandsisens spår i form av jättegrytor, rundhällar och isräfflor. Klipporna lämpar sig utmärkt för naturlig och spännande klättring.

Den södra delen av Ramsvik, som kallas Tryggö, bjuder på storslagna vyer över havet med några av de bästa badplatserna runt Haby bukt. Här hittar du också Kung Tryggves grav, ett stort röse som tros vara från äldre bronsåldern. På öns norra del ligger Ramsviks stugby & camping, som är en bra utgångspunkt för vandringen. Här finns boende och restaurang samt färdiga vandringspaket att boka.

Fotograf: Fredrik Schenholm

Flera rundslingor att välja på

Ramsvik är egentligen en halvö som under 1930-talet separerades från fastlandet i samband med att Sotekanalen anlades för att skapa en säkrare sjöfartsled. Nu når man enkelt ön med en svängbro över kanalen. Kartor över området hittar du vid bron på fastlandet och vid parkeringsplatserna ute på Ramsvikslandet. Förutom Kuststigens etapp finns här flera fina rundturer i olika svårighetsgrad och längd om man vill vandra över dagen.

Fotograf: Fredrik Schenholm

 

Fakta om leden

Längd:

Etappen är totalt 14,5 kilometer men det finns också flera rundslingor att välja på i varierande längd och svårighetsgrad.

Ungefärlig tid:

Etappen tar cirka 4 till 5 timmar att vandra,

Markering:

Denna sträcka går både på Kuststigen och Soteleden. Kuststigen är märkt med namn och blå markering. Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på stolpar och träd, och på vissa ställen stenrösen. Det finns bra kartmaterial över leden (se mer under rubriken Karta).

Fotograf: Fredrik Schenholm

Svårighetsgrad:

Etappen är klassificerad som medel och är bitvis blöt och brant, framför allt vid Sote Bonde och på klipporna i norr. Leden på denna etapp karaktäriseras av kustnära vandring men går på väldigt varierad terräng och tar dig fram på både klippor, betesmarker och strandängar.

Start och mål:

Etappen startar vid Sotekanalen, här finns busshållplatsen Ramsviksvägen cirka en kilometer bort, alternativt busshållplatsen Västra Rörvik. Parkeringsplatser finns på bland annat Tångevik (Norra Ramsvik) och Haby (Södra Ramsvik).

Fotograf: Fredrik Schenholm

Hitta hit:

Ramsvik hittar du på den bohuslänska kusten i Sotenäs kommun. Hit kommer du både med buss och bil, från Uddevalla tar det cirka 1 timme och 20 minuter att ta bussen med byte i Hallinden. Från Göteborg går det enstaka direktbussar på cirka 2 timmar. Om du tar bilen så är det en bilresa på cirka 1 timme och 30 minuter från Göteborg. 

Fotograf: Fredrik Schenholm

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps samt på Sotenäs webbplats. Kartbroschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt finns att ladda hem från Sotenäs webbplats

Kontaktinformation

Sotenäs Turistinformation

Kommunhuset, Parkgatan 46 (sommartid: Ångbåtspiren)

45631 Kungshamn


Telefon: +46523 665550


E-post: info@sotenasturism.se

Hemsida: sotenas.se/turism