Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Roger Borgelid

FAQ - ATTA och ATWS

Vad är ATTA?

Adventure Travel Trade Association (ATTA) är den ledande internationella organisationen för hållbar, global naturturism. ATTA har över 1 000 medlemmar spridda i hundratalet länder. På medlemslistan finns till exempel företag, turistorganisationer och journalister/influencers som på ett eller annat sätt är verksamma inom naturturismsegmentet. 

Vad är ATTA:s uppdrag?

ATTA:s uppdrag är att främja hållbar naturturism. Detta gör man bland annat genom en rad olika events och utbildningar men också genom lobbying, olika partnerskap och genom analys och publicerande av faktaspäckade rapporter i ärendet. Som medlem i ATTA får man tillgång till nätverk där man kan utbyta erfarenheter, jämföra sin verksamhet med andra inom samma segment. Man får också goda kontakter med journalister och influencers inom naturturism, vilket kan vara positivt ur marknadsföringssynpunkt.

I vilka världsdelar finns ATTA representerat?

ATTA är en global organisation med medlemmar från samtliga världsdelar – men är störst i Nord- och Sydamerika samt i Europa.

Vad är ATWS?

Adventure Travel World Summit (ATWS) är ATTA:s årliga världskongress. Den hålls på ett nytt ställe varje år och samlar varje gång kring 700-800 deltagare. Den 16-20 september 2019 hålls Adventure Travel World Summit i Göteborg. Tidigare upplagor har arrangerats ibland annat Toscana, Alaska och Buenos Aires. Under de fyra dagarna anordnas seminarier, workshops, nätverksträffar, aktiviteter, middagar och en så kallad Day of Adventure (se nedan). Innan själva ATWS-kongressen hålls också så kallade Pre Summit Adventures. 

Vem deltar på ATWS och varför?

ATTA har Cirka 1 300 medlemmar spridda över 100 länder. Cirka 700-800 av dessa medlemmar deltar på ATWS och representerar företag, turistorganisationer, journalister/influcencers mm som på ett eller annat sett är verksamma inom naturturismsegmentet. De deltar för att samla in kunskap och erfarenheter samt träffa nya och gamla affärsbekanta. Se 2018 ATWS delegatlista som referens. 

Vad är Turistrådet Västsveriges roll i ATWS?

Det är ATTA som arrangerar ATWS i Sverige. Nationell projektledare är Visit Sweden, som i sin tur samverkar med sju regionala turistorganisationer, bland annat Turistrådet Västsverige. Eftersom kongressen rent geografiskt hålls i Göteborg och Västsverige bistår Turistrådet med det lokala värdskapet och hjälp kring eventlogistiken. Turistrådet står dessutom värd för välkomstmiddagen samt är ansvarig för samordning av den så kallade Day of Adventure då de flesta delegater ska ut på olika upplevelser i Västsverige under en dag.

Vad är Pre Summit Adventures?

Pre Summit Adventures (PSA) är resor/upplevelser som anordnas i anslutning till ATWS-kongressen. Pre Summit Adventures hålls i samtliga medverkande regioner förutom i Västsverige, som istället ansvarar för Day of Adventure.

Vad är Day of Adventure?

Day of Adventure (DOA) inleder alltid ATWS-veckan. Här får deltagarna möjlighet att välja bland cirka 40 olika dagsupplevelser i Västsverige. Urvalsprocessen kring vilka företag som deltar som leverantörer görs av Turistrådet i samråd med lokala turistorganisationer. ATTA har slutlig bestämmanderätt kring vilka företag som ska medverka. Exempel på DOA-aktivitet kan vara alltifrån paddling, vandring eller cykling till ridning, fiske, dykning eller skaldjurssafari.