Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Hanna Ahlström

  • Fotograf: Hanna Ahlström

  • Fotograf: Anten Gräfsnäs Järnväg

  • Fotograf: Gb Reteike

Besöksmål i Bjärkebygden

Bjärkebygden är en väldigt vacker del av vår kommun med mycket natur, slätter, vandring och landsbygd. Sollebrunn är tätorten i norra delen och här finns kafé, gästgiveri och övernattningsmöjligheter. Här finns också en hel del man kan uppleva, framförallt under sommarhalvåret. Här nedan finns en lista på vad man uppleva!

Se & Göra

1. Anten-Gräfsnäs Museijärnväg

Museijärnvägen Anten – Gräfsnäs går igenom naturskön miljö och tar dig tillbaka till en historisk tid. Med ångloksdragna tåg färdas du den 12 km långa sträckan längs sjön Anten. På stationsområdet finns ett museum, café, järnvägspark och stationshuset där du kan köpa din biljett. Väl i Gräfsnäs ska loket vändas och sedan serveras hembakad kaka i slottscaféet. 

2. Gräfsnäs slottsruin och park

Gräfsnäs slottsruin och park är en fantastisk plats, speciellt på vår och sommar. Under sommaren är det som mest aktivitet med olika evenemang, kaféet/restaurangen är öppen och Anten-Gräfsnäs museijärnväg har trafikdagar. Det här är ett av Alingsås kommuns mest besökta utflyktsmål faktiskt.

3. Stora Mellby Mekaniska

Här finns ett unikt tillfälle att bese en fungerande verkstadsmiljö från 20-talet. Den är fortfarande i drift och har få motsvarigheter inom landet. En enda motor driver de flesta maskinerna genom rem-drift och axlar i taket.

4. Brobacka Naturreservat

Brobacka naturreservat ligger cirka 9 km utanför Alingsås tätort. För att komma dit tar man väg 180 mot Trollhättan. I naturreservatet finns jättegrytor från Inlandsisen, en liten stuga med utställning och vandringsleder.

5. Flygmonumentet vid Anten

En minnesplats för det amerikanska kurirflygplanet som störtade strax utanför Anten 1944. Hela besättningen om 6 man omkom i olyckan.

6. Väderkvarnarna i Stora Mellby

I Mellbydalen, strax norr om orten Sollebrunn som ligger i Alingsås norra kommundel finns välbevarade väderkvarnar från 1800-talet. Då kallades Mellbydalen för "Kvarnarnas dal". Här finns intressant historia att ta del av om hur det fungerade förr i tiden.

7. Retrovägen

Retrovägen intresserar sig särskilt för 50-, 60- och 70-talen, tre decennier av kulturarv väl värda att uppmärksamma. Längs de slingrande småvägarna finns skatter från förr – caféer, bensinmackar, butiker, restauranger, museer och mycket mer.

Äta & Fika

Sollebrunns gästgiveri

Sollebrunns Gästgiveri ligger precis som namnet skvallrar om i Sollebrunn. Precis när man kommer in i samhället och kommer från Gräfsnäs (väg 190) ligger gästgiveriet i en gammal träbyggnad på vänster sida. Här serveras svenskt kött och hembakat ekologiskt bröd. Här kan man även bo. 

Kaffekoppen i Sollebrunn

Läget för Kafé Kaffekoppen är perfekt mitt i centrala Sollebrunn, nära busstationen och vägen mot Trollhättan och Alingsås. Ett hemtrevligt kafé med fokus på kunden, bakning, matlagning och inredning. 

Brobacka Kaffestuga 

Brobacka kaffestuga är ett unikt kafé som ligger idylliskt 8 km utanför Alingsås, där naturen runt omkring talar sin egen historia. Naturen intill bjuder på vackra vandringsstigar i orörd och bevarad skog. Här får du kaffe och våfflor i naturskön miljö.

Mer information 

Om du vill ha mer information om Bjärkebygden, t.ex boende vänligen besök Bjärkebygdens egna hemsida www.bjarkebygden.se