({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Hanna Ahlström

Alla besöksmål

Hitta sevärdheter och aktiviteter anpassade för dig. Res tillbaka i tiden med ångloket, utforska historiska platser, bada i sjön Anten eller fynda unikt och lokalt. I Bjärkeområdet finner du en traditionsbunden och spännande omgivning som bara väntar på att få bli upptäckt.

Se & göra!

Anten-Gräfsnäs Museijärnväg

Museijärnvägen Anten – Gräfsnäs går igenom naturskön miljö och tar dig tillbaka till en historisk tid. Med ångloksdragna tåg färdas du den 12 km långa sträckan längs sjön Anten. På stationsområdet finns ett museum, café, järnvägspark och stationshuset där du kan köpa din biljett. Väl i Gräfsnäs ska loket vändas och sedan serveras hembakad kaka i slottscaféet. 

Gräfsnäs slottsruin och park

Gräfsnäs slottsruin och park är en fantastisk plats, speciellt på vår och sommar. Under sommaren är det som mest aktivitet med olika evenemang, kaféet/restaurangen är öppen och Anten-Gräfsnäs museijärnväg har trafikdagar. Det här är ett av Alingsås kommuns mest besökta utflyktsmål faktiskt.

Stora Mellby Mekaniska

Här finns ett unikt tillfälle att bese en fungerande verkstadsmiljö från 20-talet. Den är fortfarande i drift och har få motsvarigheter inom landet. En enda motor driver de flesta maskinerna genom rem-drift och axlar i taket.

Brobacka Naturreservat

Brobacka naturreservat ligger cirka 9 km utanför Alingsås tätort. För att komma dit tar man väg 180 mot Trollhättan. I naturreservatet finns jättegrytor från Inlandsisen, en liten stuga med utställning och vandringsleder.

Flygmonumentet vid Anten

En minnesplats för det amerikanska kurirflygplanet som störtade strax utanför Anten 1944. Hela besättningen om 6 man omkom i olyckan.

Väderkvarnarna i Stora Mellby

I Mellbydalen, strax norr om orten Sollebrunn som ligger i Alingsås norra kommundel finns välbevarade väderkvarnar från 1800-talet. Då kallades Mellbydalen för "Kvarnarnas dal". Här finns intressant historia att ta del av om hur det fungerade förr i tiden.

Retrovägen

Retrovägen intresserar sig särskilt för 50-, 60- och 70-talen, tre decennier av kulturarv väl värda att uppmärksamma. Längs de slingrande småvägarna finns skatter från förr – caféer, bensinmackar, butiker, restauranger, museer och mycket mer.

Westerbo butik

En inrednings- och trädgårdsbutik som ligger på gården Westerbo mitt ute på landet i den vackra Bjärkebygden. En unik butik med flera produkter som varken går att köpa i närheten eller på webben, bland annat betonghantverk och egengjord havtornsmarmelad. Och det är inte helt ovanligt att det finns något fint och gott uppdukat till gästerna.

Gräfsnäsbadet

Bada i Anten vid badplatsen Gräfsnäsbadet som består av en ca 70 meter lång sandstrand med stora gräsytor. På plats finne en badbrygga med hopptorn, toalett, sopkärl och grillplats. Strax intill finns även café och restaurang. 

Vill du ha mer information om Bjärkebygden, besök den lokalt drivna hemsidan www.bjarkebygden.se