Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • estrella logotyp.

Historien om "Banankungen"

Visste du att Estrella startade i Alingsås? Jajamän! Inte nog med att potatis blivit en symbol för staden sedan Jonas Alströmers tid så har också Folke Andersson, även kallad "Banankungen", potatiskopplingar. Folke var nämligen först i Sverige med att tillverka potatischips och popcorn mitt i Alingsås.

Från USA till Sverige! 

1946 - Folke Andersson började importera bananer från Sydamerika. Han bestämmer sig för att kalla sitt nya bolag Estrella, efter spanskans "stjärna". Folke blir därmed känd som "Banankungen". 

1957 - Folke reser till New York, går på en boxningsmatch i Madison Square Garden och upptäcker potatischipsen. Han bestämmer sig för att ta hem dem till Sverige och börjar tillverka potatischips och popcorn i Alingsås. Estrella blir först med chips i Sverige. 

Grundaren till Estrella plus okänd man utanför butik.

1963 - Det går bra för Folke och Estrella, svenskarna gillar potatischips och popcorn. Estrella växer så det knakar och måste flytta till större lokaler i Kortedala i Göteborg. 

1965 - Marabou/The Pet Milk köper Estrella och nu inleds en period av kraftig expansion. 

Estrella annons från förr.

1983 - Estrella flyttar till en nyare och modernare chipsfabrik i Angered i Göteborg. Det är här Estrella tillverkar sina chips än idag.

1988 - Estrella provar nya smaksättningar och blir först i Sverige med Sourcream & Onionchips. Dessa är fortfarande Sveriges mest älskade chips. 

Idag ägs Estrella av det tyska företaget Intersnack group som satsar på ständig utveckling av nya spännande smakupplevelser.  

Grundaren Folke har i all sin ära och framgång fått en fotbollsarena uppkallad efter sig i orten Esmeraldas i Ecuador med namnet; Estadío Folke Anderson. 

Vill du veta mer om potatisens historia? Även kallad nola på lokalspråk, läs mer här

Välkommen till Potatisstaden Alingsås!