({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kille i skogen med en kamera.

Äventyr längs väg 190

Här har vi samlat sex udda tips på sevärdheter längs väg 190 för dig som är lite extra nyfiken och äventyrslysten. Upptäcktsfärden kan innehålla saker, platser och ikoner du kanske inte visste fanns, även för dig som alingsåsbo. Så packa med ditt kreativa sinne, vattenflaska, kamera och kikare, för nu är det dags för äventyr!

Jättegrytor
Ja det stämmer, i Brobacka naturreservat finner du ett jättegrytsfält med ett fyrtiotal svarvningar helt gjorda av naturen för ungefär 11-12000 år sedan. En unik samling och en av landets största. Bästa sättet att upptäcka grytfältet är att följa den 1-1,5 km välskyltade vandringsled som leder fram till utsiktsplattformen med vy över sjön Anten och Brudsängen, den sägenomspunna klipphyllan. Det sägs att man endast kommer till Brudsängen genom att gå igenom "Nålsögat" och att det var här ett älskande par en gång kastade sig utför stupet då de inte fick tillåtelse att gifta sig med varandra, visst låter det spännande?

Läs mer om Brobacka naturreservat

Lilla San Francisco 
Har du intresse för häftiga vyer? Då har vi identifierat ett sevärt smultronställe att besöka för den nyfikne. Om du står och tittar på Brobacka Kaffestuga från parkeringen med ryggen mot väg 190 och sedan ser till vänster, finns det i skogsdungen en trappa som leder ner till en stig. Här gäller det att ta på sig detektivglasögonen. Följ trappan och stigen ner för att komma fram till den magiska platsen - vyn under Lilla Golden Gate-bron från San Francisco i USA. 

Project Sonnie 
Välkommen till en helig minnesplats för det amerikanska kurirflyget som störtade år 1944 med sex man ombord. Här sägs det att om du står riktigt stilla och sluter dina ögon kan du fortfarande höra flygplanet susa mellan trädtopparna. Med en lastning på 110 dunkar olja ingick kurirflyget i en hemlig krigsoperation kallad Project Sonnie. Operationen var så pass hemlig att amerikanerna spred rykten om att planet istället störtat i Asien, men så var inte fallet. 

Läs mer om Flygmonumentet.  

Kvarnabo vattenhäst
Vid Kvarnabo station reser du tillbaka i tiden. Här kan du på långa vägar höra det gamla ångtåget som går mellan Anten - Gräfsnäs närma sig. Det är nämligen i Kvarnabo som ångtåget stannar för att fylla på vatten i vattenhästen från sjön Anten, precis som man gjorde på 1900-talet. Under den tiden byggdes många järnvägsrälsar nära vattendrag av just denna anledning. Det är nämligen så att när man eldar i tåget så blir vattnet varmt och ångar vilket gör att tåget kan köra, därefter ångar vattnet till slut bort och då behöver man stanna för att fylla på mer vatten om man vill ta sig fram till slutstation. Vill du resa med det historiska ångtåget kan du göra det mellan juni-augusti samt nov-dec.  

Läs mer om AGJ

Slottsruinens hemligheter 
Det var redan under slutet på 1500-talet, strax efter att Gräfsnäs slottsruin tagit form, som hemligheter och spökliga röster inne i slottet uppdagades. Idag kan du höra mystiska ljud om du lägger örat tätt emot ruinens tjocka stenväggar... för här bodde det nämligen många familjer och barn, och en av dem var Sophie Zelow som föddes på Gräfsnäs slott.

Året var 1803 och Sophie lät i smyg bjuda in Torparungar till sin hemliga "skola" i ett av alla de rum som fanns här då. Hon lärde dem att läsa i smyg och delta i små dramer som hon själv skrivit om riddare, prinsessor och sjörået. Dessa spelade de sedan upp i stora salen när Sophies far kom hem från slottet i Stockholm.

Sophie lät Torpaungarna medverka i hennes vildaste lekar, i labyrinter av gångar och hemliga ställen runtom i slottsparken. En naturstig finns uppmärkt i parken med 22 stycken skyltar med info om växt och djurlivet... Sophie älskade att lära sig saker om precis allt, kanske precis som du? 

Läs mer om Gräfsnäs slottsruin

Vindarnas dal
Blicka ut över åkrarna och tänk dig att det under 1800-talet fanns ett hundratal väderkvarnar i detta område, helt otroligt. Idag har ett par kvarnar räddats och restaurerats för besökare att åskåda, men visste du att?
1. Förr i tiden användes sniglar för att smörja kuggjhulen i kvarnarna, jovisst, detta gjordes för att man inte ville använda smör som var en alldeles för dyr produkt och olja var det inte på tal om erftersom det ännu inte fanns någon. 
2. När mjölnaren stannade kvarnen med vingarna i x-läge betydde det att kvarnen var stängd. Stod vingarna däremot som ett + betydde det: Nu kan jag mala, välkommen hit! 

Läs mer om Mellbydalens väderkvarnar

Hitta hit
För att du enkelt ska kunna hitta till oavnnämnda smultronställen har vi tagit fram en karta som även inkluderar vart ni kan stanna för mat eller fika. Trevlig tur! 


För mer inspiration om vad du kan göra kring väg 190, se Retrovägen.