({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Gärdeslingan
Brevik

9.7 km

Gärdeslingan går genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap. Du passerar även en mäktig platå som är en del av den mellansvenska randmoränzonen. Svårighetsgraden ligger från lätt till medel beroende på vägval.

 

Snabbfakta

Längd: 9.7 km 

Tidsåtgång: 2,5 timmar. 

Svårighetsgrad: Lätt-medelsvår 

Terräng: Omväxlande natur och kulturlandskap. 

 

Välkommen på upptäcksfärd i Brevik. Här göms en gammal histora. Kopplingen till Vadstena kloster är stark. Kyrkan, liksom liljestenen, har sitt ursprung från medeltiden. Orten har även en stark sjömanstradition. På 1800-talet fanns här ett dussintal råseglare där ett flertal lokala lastplatser spelade en viktig roll. Man skeppade bland annat tegel till Karlsborgs fästning, torv till Motala Mekaniska Verkstad, fin sand till glasbruk, samt timmer. Orten är även en del av den bördiga Guldkroken. Dagens betydligt lugnare Brevik är en attraktiv turistort. 

Ett bra sätt att uppleva olika delar av Breviks historia är ett gå Gärdeslingan. 

Fakta om leden

Längd:

Leden är 9,7 km lång. 

Ungefärlig tid:

2,5 timmar. 

Markering:

Leden har vit markering och går genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap. 

Svårighetsgrad:

Svårighetsgraden ligger från lätt til medel beroende på ditt vägval. Den nordligaste delen har en kraftig stigning som får att undvika genom att korta ner vandringen något. 

Start och mål:

Leden utgår från Vättersvallen vid Breviks Camping där det finns stor parkering. Scerviceställen som finns längst med leden är: Breviks Camping, Breviks Golfklubb och vid Råösjön där det finns vindskydd och eldplats. 

Hitta hit:

Brevik ligger mellan Karlsborg och Hjo, direkt i anslutning till väg 195. Enklast är att parkera vid Breviks Camping vid Vättersvallen. Du kan även starta vid Gärdeslingan, där det finns en mindre parkering. 

Karta:

Kartan kan du hämta i tryckt format på turistbyrån i Karlsborg (Storgtan 65). 

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Visit Karlsborg AB

Storgatan 65

54691 Karlsborg


Telefon: +46 50517350


E-post: info@karlsborg.se

Hemsida: karlsborgsturism.se